Doorzoek volledige site
12 april 2015 | HANNE GOOSSENS

Mecanoo geeft afbeeldingen vrij van Martin Luther King-bibliotheek D.C.

Illustratie | Mecanoo, Martinez + Johnson Architecture
Makers Space Illustratie | Mecanoo, Martinez + Johnson Architecture
Cafe Illustratie | Mecanoo, Martinez + Johnson Architecture
Event Hall Illustratie | Mecanoo, Martinez + Johnson Architecture

Mecanoo en Martinez + Johnson Architecture hebben hun ontwerp voor de vernieuwingen van de Martin Luther King Jr. Memorial bibliotheek in Washington D.C. vrijgegeven. De enige bibliotheek in Washington is meteen ook het enige gebouw in de stad van de hand van Ludwig Mies van der Rohe

De Martin Luther King Jr. Memorial bibliotheek is een 37.000 vierkante meter groot gebouw dat opende in 1971. In het werk van Mies van der Rohe zijn transparantie en licht metaforen voor vrijheid en kennis, wat de principes van Luther King waren.

 

Veranderingen

Mecanoo wil het gebouw verbeteren zonder daarbij de waarden van Mies van der Rohe overboord te gooien. De architecten respecteren zijn originele ontwerp en brengen het gebouw tegelijkertijd naar een hoger niveau: een moderne bibliotheek die focust op de mensen en de uitwisseling van kennis, ideeën en culturen.

Er zullen een paar dingen veranderen in het gebouw zelf. Ten eerste zullen de hoofdingang en twee aangrenzende kernen de brandpunten worden van de moderne bibliotheek, waardoor er meer ruimte en meer natuurlijk licht toegelaten wordt. Zo wordt er een nieuwe relatie tussen het gebouw en de stad gecreëerd. De gemetselde wand die het gebouw met de omgeven publieke ruimte verbond, is verdwenen, er zijn duidelijke lijnen geplaatst om activiteiten doorheen het gebouw gemakkelijk terug te vinden en er zijn extra plaatsen gemaakt voor die activiteiten. Tenslotte wordt het dak een moderne tuin, een heus landschap. Vanaf daar heeft men een uitzicht op de stad, waardoor het gebouw verbonden wordt met de rest van de stedelijke omgeving.

 

Afbeeldingen

Mecanoo en Martinez + Johnson Architecture hebben afbeeldingen vrijgegeven van hoe de bibliotheek er in de toekomst gaat uitzien. “Hoewel de verbouwingen nog niet af zijn, tonen de afbeeldingen al hoe het historische gebouw getransformeerd zal worden naar een echt leercentrum, waar ook innovatie en engagement centraal staan”, zegt een woordvoerder van de openbare bibliotheek van D.C. Het gebouw zal zijn plaats verdienen in de hoofdstad van de Verenigde Staten van Amerika.