Doorzoek volledige site
13 april 2015 | WOUTER VAN DEN BOSSCHE

Hunter Douglas introduceert robuuste plafondpanelen met composiettechnologie

Illustratie | Hunter Douglas
Illustratie | Hunter Douglas
Illustratie | Hunter Douglas

XLnt, zo heet de nieuwe reeks plafondpanelen van de Nederlandse constructeur Hunter Douglas. De panelen zijn geïnspireerd op de composiettechnologie uit de luchtvaart, waardoor ze zelfs bij grote afmetingen niet doorbuigen. Dankzij het Swingdown-systeem kunnen de platen makkelijk naar beneden gehaald worden.

Nauwelijks overspanning

Het aluminium binnenwerk van de platen heeft een honinggraatvorm waardoor zelfs in de panelen met maximale afmetingen van 1,25m bij 2,5m geen buiging zit. Architecten zijn dus vrijer in hun ontwerp omdat ze nauwelijks rekening moeten houden met de overspanning van het materiaal.  De XLnt-reeks is dan ook speciaal ontwikkeld voor ruimtes die grote vlakke afwerkingselementen behoeven zoals luchthavens, stations, kantoorruimtes en andere functionele gebouwen.

 

Eén gewone, één akoestische variant

De reeks is in twee varianten beschikbaar: een gesloten paneel opgebouwd uit twee aluminium lagen met daartussen een honingraat en een geperforeerde versie met aan de binnenkant een extra akoestisch vlies van glasvezel. De geluidsabsorptie van deze tweede variant bedraagt 0,75 αw, mede dankzij de grote openheid van het paneel. De perforaties geven aan de voorkant een openheid van 22,7% en aan de achterkant een openheid van 35%.

 

Swingdown-systeem

De extreme vlakheid en de kleine naad rondom de panelen zorgen voor een vloeiend plafondontwerp. De plafondpanelen klappen bovendien in de breedte naar beneden waardoor de doorgang in de ruimte zo min mogelijk versperd wordt. Deze procedure wordt door de constructeur het Swingdown-systeem genoemd en zorgt ervoor dat monteurs en technici eenvoudig toegang krijgen tot het plenum. Ten slotte kregen beide varianten de Eurobrandklasse A2 waardoor ze voor alle toepassingen en gebouwen geschikt zijn.

GERELATEERDE DOSSIERS