Doorzoek volledige site
14 april 2015 | JEROEN SCHREURS

Brede School Westwijk valt op met felle kleuren en SVK-gevelplaten

In september 2014 opende de ‘Brede School Westwijk’ in Amstelveen (Nederland) voor de eerste keer haar deuren. Het schoolgebouw, een ontwerp van Weeda Architecten uit Rotterdam, zal een thuis zijn voor de leerlingen van twee basisscholen en biedt daarnaast ook onderdak aan een muziek- en dansschool en een buitenschoolse opvang

Het ontwerp bestaat uit zes clusters waarin lokalen  voor een specifieke leeftijdsgroep zijn gegroepeerd rond een eigen centrale leer- en speelhal. Deze clusters liggen op hun beurt rond gemeenschappelijke ateliers, speellokalen en kantoren. Het gebouw is daarbij gekoppeld aan de naastgelegen gymzalen van de gemeente. Op het dak van een van de clusters bevindt zich een speelplaats voor de kinderen die afgeschermd is door een muur met kijkgaten. Op het gebied van duurzaamheid lagen de eisen ook hoog. Daarom koos Frank Breedeveld, projectarchitect bij Weeda Architecten, onder andere voor onderhoudsarme materialen, energiezuinige installaties, warmte-koudeopslag in de bodem en zonnepanelen op het dak.

 

Vezelcement gevelplaten

Een van de blikvangers van het project is de kleurrijke gevel. De ‘voegen’ tussen het plaatmateriaal zijn opgevuld met felle kleuren. Ook enkele aluminium raamkozijnen en raamomlijstingen kregen dezelfde accentkleur mee, kleuren die ook terugkomen in het interieur. Door de verschillende gebouwdelen eigen kleuren – paars, groen, oranje en geel – mee te geven komen de verschillende functies die zich in het gebouw bevinden goed tot hun recht, terwijl het gebruik van één gevelmateriaal voor de hele school de eenheid van het gebouw benadrukt. Dat gevelmateriaal bestaat uit Colormat vezelcementplaten (kleur: Champagne H412) van SVK die in horizontale stroken met wisselende lengtes op de gevelconstructie worden verlijmd. Frank Breedeveld: “Die keuze maakten we vooral omdat het platen zijn die volgens ons veel levendigheid en beweging tonen in hun uiterlijk. Dat vonden we belangrijk, aangezien de platen het hele gebouw zouden sieren. Dan mag het er niet te doods uitzien.” Ook Peter Poot van HQ Bonding, die advies gaf over het verlijmen van de gevelplaten en het resultaat inspecteerde en certificeerde, is enthousiast over de Colormatplaten: “We hebben al een lange samenwerking met SVK, en die loopt altijd gesmeerd. Ze leveren een goede, kwalitatieve vezelcementplaat.”

De bouwwerken startten in juli 2013 en de oplevering vond plaats nog voor de zomervakantie van 2014. Breedeveld: “Wij zijn zeer tevreden over het project. Zowel in ontwerp als uitvoering liep alles soepel dankzij de goede samenwerking met de verschillende partijen. Voor ons was dit een echt voorbeeldproject.”

 

 

 

Technische gegevens

  • Dikte: 8 millimeter
  • Gewicht: circa 14,40 kg per m²
  •  Vier standaard- en acht projectkleuren.
  •  Licht geschuurd oppervlak dat na hydrofobering afgewerkt is met een doorzichtige matte beschermlaag.