Doorzoek volledige site
24 augustus 2010 | REDACTIEBUREAU PALINDROOM

Waarom geen vast ereloon bij openbare aanbestedingen?

Bij openbare aanbestedingen is het niet altijd het beste ontwerp dat het haalt omdat er in te grote mate rekening gehouden wordt met het ereloon. Voor de camera van www.vlaamsearchitectuur.be pleit Pieter Peerlings van Sculp-it Architecten voor een vast ereloonpercentage.

Bij openbare aanbestedingen is het niet altijd het beste ontwerp dat het haalt omdat er in te grote mate rekening gehouden wordt met het ereloon. Voor de camera van www.vlaamsearchitectuur.be pleit Pieter Peerlings van Sculp-it Architecten  voor een vast ereloonpercentage.

Volgens Pieter Peerlings worden ontwerpers al te zeer afgerekend op het ereloon dat in veel gevallen tot 50% in rekening gebracht wordt bij openbare aanbestedingen. Dat leidt volgens hem tot oneerlijke concurrentie en zorgt ervoor dat niet altijd het beste ontwerp geselecteerd wordt. Nochtans kan dit volgens hem gemakkelijk omzeild worden. Als je alle kandidaten aan een vast ereloonpercentage laat inschrijven, speelt het ereloon geen rol meer bij de keuze en krijg je een veel eerlijkere competitie.