Doorzoek volledige site
15 april 2015 | WOUTER VAN DEN BOSSCHE

NAV tevreden met verlaging schenkingsrechten

Illustratie | Twitter: @ATurtelboom
Illustratie | Twitter: @kristofwindels

De Vlaamse regering voorziet voor de begroting van 2015 een verlaging van de schenkingsrechten. Indien nieuwe huiseigenaars hun woning renoveren, komt daar nog een extra korting bovenop. De Vlaamse architectenorganisatie NAV verwelkomt dit soort stimulerende maatregelen, maar verwacht nog verdere compensaties voor de afbouw van andere financiële steunmechanismen uit de bouwsector.

Maatregelen meer dan welkom

Na afloop van de ministerraad van vrijdag 3 april deed minister van Begroting en Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) een aankondiging die menig architect als muziek in de oren moet geklonken hebben. De verlaging van de schenkingsrechten, en dan zeker de extra korting die personen krijgen wanneer ze hun gekregen huis renoveren, is voor de NAV een hart onder de riem. De bouwsector is de crisis namelijk nog steeds niet te boven gekomen, waardoor elke stimulerende maatregel meer dan welkom is.

 

Na energievriendelijk bouwen nu ook energetisch renoveren

49% van de Vlamingen die een nieuw huis bouwen, doet dat al volgens de BEN-norm. Deze standaard zal nochtans pas vanaf 2021 verplicht zijn. De Vlaamse bouwheren houden nu al rekening met de norm omdat deze vele voordelen met zich meebrengt: beter comfort, milieuvriendelijk, maar vooral zuiniger en fiscaal aantrekkelijk. “Eenzelfde inhaalbeweging en mentaliteitsverandering moeten we nu beogen wanneer het op renovatie aankomt,” vindt NAV-voorzitter Kati Lamens. Renoveren mag namelijk geen lapwerk meer zijn; voor een goede energetische renovatie moet met het hele gebouw rekening worden gehouden. Professioneel advies is daarbij onontbeerlijk, en daar is een rol weggelegd voor de architecten.

 

Vlaams Renovatiepact moet patrimonium moderniseren

Vlaanderen moet dan ook dringend zijn woningbestand beginnen te renoveren. De komende decennia zit er een grote demografische sprong aan te komen, terwijl de regio stilaan volgebouwd is. Tegelijk beschikt Vlaanderen over een groot bestaand woningpark, maar is een groot deel daarvan verouderd en niet energie-efficiënt. Daarom participeert NAV actief in het Renovatiepact, een actieplan waarin de overheid samenwerkt met verschillende actoren uit de bouwwereld om de renovatiegraad en de energieprestaties van het Vlaamse patrimonium op te krikken. Zo wordt er gewerkt aan duidelijk afgelijnde energieprestatie-eisen voor renovaties en worden bouwheren gesensibiliseerd over duurzaamheid.

 

Architecten klaar voor nieuwe stimulansen

Het NAV heeft zeven jaar geleden zelf ook een initiatief op touw gezet dat energiezuinig bouwen en renoveren ondersteunt. Met het energieconsulentenproject kunnen architecten namelijk informatie bekomen via een helpdesk, infosessies, EPB-ateliers en via de kennisdatabank www.meeroverepb.be. “Als architecten zijn wij er[sic] dus in elk geval klaar voor meer doorgedreven energetische renovaties. Alle stimulansen die deze renovaties een boost kunnen geven, zijn meer dan welkom,” verzekert Kati Lamens van het NAV nog.