Doorzoek volledige site
16 april 2015 | KEVIN MOENS

Terugblik Batifaçade 2015: sculp[IT] (prijs van de vakjury)

Illustratie | Thomas Nagels
Illustratie | Thomas Nagels
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Thomas Nagels
Illustratie | Thomas Nagels
Illustratie | Thomas Nagels
Illustratie | Thomas Nagels
Illustratie | Thomas Nagels
Illustratie | Thomas Nagels
Illustratie | Thomas Nagels
Illustratie | Thomas Nagels
Illustratie | Thomas Nagels
Illustratie | Thomas Nagels
Illustratie | Thomas Nagels
Illustratie | Thomas Nagels
Illustratie | Thomas Nagels
Illustratie | Thomas Nagels
Illustratie | Thomas Nagels

“Een burgerhuis klaar voor de volgende eeuw.” Zo omschrijft het Antwerpse bureau Sculp[IT] het project dat goed was voor de prijs van de vakjury. Binnen deze gevelrenovatie is de hoofdrol weggelegd voor grote pivoterende ramen van 3 meter op 6 meter die maar liefst 2 ton per stuk bewegen, maar moeiteloos met 1 vinger geopend kunnen worden.

Een strakke, hedendaagse glazen achtergevel met gigantische opendraaiende ramen staat in groot contrast met de plechtstatige voorgevel. Oneigenlijke aanbouwen ruimden plaats voor een geheel van ruimte, licht en contact met de tuin.

Veel donker hout, verschillende kamertjes en weinig natuurlijk licht. De eigenaars, een jong koppel, riepen de hulp in van Sculp[IT] om de gedateerde woning een verjongingskuur te laten ondergaan. Doordat de woning georganiseerd was op basis van een bel-etageconcept, had de leefruimte geen contact met de tuin. Een leefkeuken in relatie met de tuin, een grote master bedroom met dressing, kinderkamers met eigen sanitair en een bureau: daar droomden de bouwheren van.

Door historisch waardevolle elementen zoals natuursteen, houten lambriseringen, parketvloeren en een statige voorgevel kregen genuanceerde ingrepen met behoud van de waardevolle architectuurelementen de voorkeur op een tabula rasa-concept. De historisch minder waardevolle achter- en aanbouwen vervingen de architecten door een drie verdiepingen hoge ruimte die naast een rijkelijke daglichtinval ook een visuele link tussen de master bedroom, de bureauruimte, de zithoek, de leefkeuken en de tuin realiseert.

 

Gebruikte materialen gevel

  • ODS-Jansen Ixtra: op maat gelaserde stalen gordijngevelprofielen: Pivoterende ramen van 3m op 6m (2 ton/stuk)
  • Saint gobain dubbele beglazing: gelaagde isolerende beglazing k = 1,1 W/m2K
  • De gevel: ca. 1300€/m²

 

Overige materialen

  • vloer polybeton 10cm
  • terras uit polybeton 15 cm
  • rollend keukenwerkblad uit beton, onderkasten multiplex  en gelakte MDF
    fornuis AGA Falcon Deluxe 900
  • Boretti Vadena C Mengkraan Chroom
  • akoestische vouwwand ter afscherming van de masterbedroom t.o.v. de vide in de triplex, Uniflex
  • geschilderde volle baksteen
  • dak is een houten gordingenconstructie met PIR isolatie en dubbele bitumineuze dakdichting
  • Vloerconvector : Jaga Mini Canal

 

Behouden voorbouw (lichte renovatie)

  • schuren, schilderen en behandelen van houtwerk (beitsen) binnenin zoals parketvloeren, houten lambriseringen, houten omlijstingen, trap, binnendeuren,...
  • schilderwerken vloeren en plafonds
  • tegelwerken badkamer lichtgroene tegels
  • voor het sanitair werden oude lavabo's en kraanwerk gebruikt
  • vrijstaand ligbad Tumba