Doorzoek volledige site
16 april 2015 | KEVIN MOENS

Terugblik Batifaçade 2015: Soffice Architectuur (publieksprijs)

Na.
Voor.

Met een indrukwekkend aantal stemmen plaatste het grote publiek Soffice Architectuur uit Drongen op het hoogste schavot van de gevelrenovatiewedstrijd Batifaçade met de publieksprijs als resultaat. Een zwart-witcontrast staat centraal in de gevelrenovatie van een rijwoning in het Gentse. 

Tijdens de renovatie van de woning van een jong koppel in Gent kreeg architecte Sofie Bleyenberg van Soffice Architectuur een stevige uitdaging voorgeschoteld: realiseer op een beperkte oppervlakte een volwaardig bouwprogramma met drie slaapkamers en creëer tegelijkertijd toch een ruimtelijk gevoel. Een facelift voor de gevel maakte deel uit van de renovatie. Daarbij werd volledig open gewerkt naar de tuin toe. Vooraan bevindt zich de eetplaats, in de middenruimte de keuken en een bureauruimte. Een lange lichtstraat brengt zoveel mogelijk licht binnen in deze zone. De zithoek aan een groot schuifraam kijkt uit op de tuin. Op de verdiepingen vinden we een badkamer, een grote en twee kleinere slaapkamers terug.

De architecte opteerde bij de materiaalkeuze voor de gevel voor een contrast met wit en zwart. Een silicone harspleister die rechtstreeks aangebracht werd op de bestaande gevelsteen, zorgt voor de witte toets, voor de afwerking van het verticale volume bovendaks viel de keuze op zwarte trespa platen. De architecte liet de bakgoot in hetzelfde materiaal uitvoeren, zodat ze één geheel vormt met het verticale volume. Voor het buitenschrijnwerk werkte architecte Bleyenberg met zwart aluminium van Reynaers aluminium. Omdat er door gemeentelijke regelgeving geen isolatie langs de buitenzijde van de voorgevel mocht geplaatst worden, ging de architecte aan de binnenzijde voor een valse voorzetwand opgevuld met rotswol.

De architecte bewaarde het bestaande hellend dak zoveel mogelijk aangezien de houten constructie, het  onderdak en de pannen in goede staat verkeerden Enkel waar het verticale volume het bestaande dak doorbreekt, werd het bestaande dak aangepast. Een extra Velux boven de traphal zorgt voor extra lichtinval.

 

Gebruikte materialen

  • aluminium Reynaers CS77hi: 400 euro/m2
  • zwarte Eternit-platen: 120 euro/m2
  • siliconepleister rechtstreeks op gevel: 80 euro/m2