Doorzoek volledige site
17 april 2015 | KEVIN MOENS

A@W 2015: Lezing Wonen aan de Schipperskaai

Illustratie | A@W 2015

BVA en KBKW organiseren tijdens ARCHITECT@WORK op 23 april 2015 om 10u30 in samenwerking met het consortium Schipperskaai Development een lezing over het project Schipperskaai .Het inrichtingsplan voor de site (gebaseerd op het brochettemodel van OMA) en een uiteenzetting van de voornaamste ambities komen aan bod.  Er wordt specifiek stilgestaan bij de rol die water kan spelen in een duurzaam, energetisch verhaal.

Stad Gent en het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent wensen met het project Oude Dokken een nieuw volwaardig stadsdeel te creëren dat aangehecht wordt aan de historische woonkern van de stad Gent. In 2004 onderzocht OMA de potenties voor de herontwikkeling van het voormalig havengebied te noorden van Gent door middel van een masterplan en lanceerde hierin het brochettemodel als structurerend concept voor deze omgeving. De ambities voor deze plek werden in 2011 vastgelegd in het ruimtelijk uitvoeringsplan Oude Dokken. De realisatie van de Bataviabrug, de restauratie van de kaaimuren zijn met de grindbakken en de blauwe kraan de eerste zichtbare realisaties.

 

Schipperskaai

De ontwikkeling door sogent en het private consortium langs de Schipperskaai is het eerste woonproject dat gerealiseerd zal worden binnen dit grotere gebied van de Oude Dokken. Voor de uitwerking van de ontwikkeling sloot sogent een pps-overeenkomst met een private partner, gekozen via een wedstrijdprocedure. Het consortium Schipperskaai Development cvba, een samenwerking tussen de ontwikkelaars Van Roey Vastgoed, Re-Vive en Vanhaerents Development, kwam daarbij als eerst gerangschikte uit de bus.

 

Water

Het thema water is voor de beroepsvereniging voor architecten (BVA) en de Koninklijke Bouwmeesterskring West-Vlaanderen (KBKW) een geschikt aanknopingspunt om het project Schipperkaai voor te stellen. Niet alleen omwille van de ligging van het project aan het water maar ook omdat water op verschillende manieren geïntegreerd wordt in het project. Het wordt gebruikt als warmtebron binnen het energetisch concept van het geplande woonproject en als onderdeel van de circulaire economie waar het project op inzet. Water is ook één van de spelelementen in het speelweefsel dat de nieuw wijk doorkruist, het wordt ingezet als landschapselement en als middel tegen het urban heat island effect.

 

Ontwerpteam

Het ontwerp van het inrichtingsplan, dat voortbouwt op het brochettemodel van OMA, de gebouwen en het landschap is van de hand van Stéphane Beel Architects, BLAF architecten, Maat-ontwerpers, denc!-studio, Onix en Ontwerpbureau Pauwels. Zij werden ondersteund door de technische expertise van onder meer Ingenium, Hydroscan, Vectris, Common Ground, Daidalos Peutz bouwfysisch ingenieursbureau, E-STER, ESA en ELD. 

 

Locatie: Kortrijk Xpo Meeting Center