Doorzoek volledige site
20 april 2015 | KEVIN MOENS

Vlaamse Renovatiedag: 107 renovaties openen hun deuren op zondag 17 mei 2015

Illustratie | Luc Roymans
Illustratie | Luc Roymans

Op zondag 17 mei vindt de Vlaamse Renovatiedag editie 2015 plaats, een organisatie van NAV, de Vlaamse architectenorganisatie en het tijdschrift Ik ga Bouwen & Renoveren. Voor al wie op verbouwplannen broedt hét moment om tal van gerealiseerde renovaties in Vlaanderen te bezoeken. 

Goed nieuws voor toekomstige verbouwers. Zondag 17 mei kunnen zij een namiddag lang op pad gaan om zich te inspireren voor hun toekomstige verbouwing. Tijdens deze 17de editie zetten maar liefst 107 renovaties voor één namiddag exclusief hun deuren open.

De projecten bestrijken een breed palet aan stijlen. Van gerenoveerde rijwoningen en appartementen in stedelijke omgevingen, over alleenstaande huizen en villa’s buiten de stadskern tot fabrieksgebouwen die zijn omgebouwd tot lofts. Dankzij een reeks doordachte ingrepen kregen uitgeleefde panden opnieuw een ziel.

Naar goede gewoonte staan ook de mensen achter de realisaties centraal. Want de Renovatiedag is meer dan een namiddag huisjes kijken. Op iedere locatie doen architect en bouwheer hun renovatieverhaal uit de doeken. Ze belichten hoe ideeën tot stand kwamen, welke technieken zijn toegepast en hoe de samenwerking is verlopen. Jaarlijks vinden tal van toekomstige verbouwers zo de ontwerper die op hun lijf geschreven is.

 

Stof om je in te verdiepen

De openhuizendag biedt verbouwers ook de unieke kans om volop informatie te verzamelen. Een renovatie doet namelijk flink wat stof opwaaien. En de sector staat in 2015 bol van de veranderingen. Zo gelden er sinds 1 januari voor renovaties een aantal nieuwe energie-eisen. Daarnaast vinden er op financieel gebied meerdere hervormingen plaats: de woonbonus, de renovatiepremie, energiepremies ...

 

Gratis na voorregistratie

Geïnteresseerden kunnen de renovatieprojecten gratis en exclusief bezoeken op zondag 17 mei tussen 13u en 18u. Bezoekers moeten zich enkel vooraf online registreren op www.devlaamserenovatiedag.be.

 

De Renovatiegids 2015

Alle deelnemende projecten zijn in detail voorgesteld in de Renovatiegids, een uitgave van Ik ga Bouwen & Renoveren. Aspirant-verbouwers vinden in deze gids ook een ruim overzicht van nuttige verbouwinformatie. De Renovatiegids is vanaf 16 april verkrijgbaar in de dagbladhandel voor 6,95 euro.

Daarnaast zijn de deelnemende projecten  te raadplegen op www.devlaamserenovatiedag.be 

 

Praktisch

  • Datum: zondag 17 mei, van 13u tot 18u
  • Locatie: Vlaanderen & Brussel
  • Initiatief: De Vlaamse architectenorganisatie NAV en Ik ga Bouwen & Renoveren
  • Deelnemende projecten: een overzicht en beschrijving van de deelnemende projecten vind je in de Renovatiegids of online op www.devlaamserenovatiedag.be
  • Bezoek: Toegang tot de deelnemende woningen is gratis, mits registratie op de website. Let wel: sommige projecten zijn enkel te bezoeken op afspraak.  

GERELATEERDE DOSSIERS