Doorzoek volledige site
28 april 2015 | ANKE GEELEN

Panoramische uitkijktoren op de Zonhovense Wijvenheide

Illustratie | Architecten Delobelle bvba
Als een ‘naar lucht happende vis’ springt de uitkijktoren uit het water. Illustratie | Architecten Delobelle bvba
Illustratie | Architecten Delobelle bvba
Illustratie | Architecten Delobelle bvba
Illustratie | Architecten Delobelle bvba
Illustratie | Architecten Delobelle bvba
Illustratie | Architecten Delobelle bvba

Het Gentse architectenbureau Architecten Delobelle ontwierp een uitkijktoren in het waterrijke gebied gelegen in de gemeente Zonhoven. De uitkijktoren is geplaatst in de houtrand van één van de vijvers en biedt een uitzicht over de honderden vijvers. 

Architecten Robby Delobelle en Hannes De Preester hadden bij hun ontwerp veel aandacht voor de integratie van het bouwwerk in de natuurlijke omgeving van de vijvers Wijvenheide en Platwijers. De uitkijktoren is vijftien meter hoog en staat deels in het water tussen het riet. Om de impact op de natuurlijke omgeving zo klein mogelijk te houden, gebruikten ze natuurlijke materialen, kleuren en tinten die zich goed integreren in de groene omgeving.

In het natuurgebied vertoont de uitkijktoren zich steeds in een wisselende gedaante, waarbij het verzinkte staal, het hout en het riet de toren laat opgaan in de omgeving. De vis, als het icoon van de Wijers, diende als inspiratie voor de toren. De uitkijktoren springt als een ‘naar lucht happende vis’ uit het water.

 

Educatief beklimmen

Drie ronde kolommen vormen de centrale structuur van de toren waaraan de trappen en gevels opgehangen zijn. Door de gevarieerde gevels ontstaan er bij het beklimmen van de toren wisselende zichtlijnen. Binnen de structuur zijn er drie belevingskamers met plaats voor educatieve voorzieningen. Deze diversiteit aan zichten eindigt boven op een uitkijkplatform, 15 meter boven de vijvers. Hier hebben passanten een panoramisch zicht op het natuurgebied met zijn vele vijvers. In het paviljoen kan door middel van een scherm gekoppeld aan de webcam het zicht van boven de toren getoond worden. 

De basisstructuur, trappen en leuningen zijn gemaakt van gegalvaniseerd staal, overige structurele elementen en vloeren uit eik. Aan de stalen structuur hangen 3 gevels, twee in hout en één in riet. De houten gevels, bekleed met cederbeplanking zijn gericht naar de houtkant en het land, de rieten gevel is gericht naar de vijver, waarin het riet ook prominent aanwezig is.  

 

Vele vijvers

De karakteristieken van het gebied dateren van in de dertiende eeuw, toen de eerste vijvers ontstonden door veen- en ijzerwinning. Vanaf toen werd er vis gekweekt in de vijvers en zijn de vijvers in de loop van de eeuwen uitgebreid tot een complex van honderden aaneengesloten vijvers. Dankzij deze vijvers is er vandaag een habitat voor diverse dier- en plantensoorten. De uitkijktoren zorgt voor een aangename beleving van het landschap en van de vele vijvers.