Doorzoek volledige site
28 april 2015 | KEVIN MOENS

Maatwerk voor sorteercentrum en kantoren RCYCL

Beide hallen passen perfect in elkaar dankzij het meccanosysteem van Frisomat. Illustratie | Frisomat.
De grote Astra-hal wordt gebruikt als sorteercentrum en beschikt over 5 grote sectionaalpoorten voor maximale flexibiliteit. Illustratie | Frisomat.

Hans-Dieter Ludwig, zaakvoerder van recyclagebedrijf RCYCL uit Eupen, zocht via een openbare aanbesteding een nieuwe opslag- en recycleerruimte. De opdracht werd toegewezen aan architectenbureau Palotas, Reichelt & Partners en Frisomat. Het resultaat? Een hal op maat met een flexibele inrichting. 

Op maat

RCYCL nam voor het ontwerp van het publiek gebouw een architect onder de arm. Het Frisomat-systeem werd volledig op maat van de klant ontworpen. Onder meer met een lichtstraat, luifel, kantoren op mezzanine en vele poorten. Zo vielen de hallen niet alleen bij SECO, maar ook bij RCYCL in de smaak.

 

Strenge overheidstest

RCYCL kon rekenen op een subsidie van de Duitstalige overheid. Maar moest dan wel een positief attest krijgen van het Technisch Controlebureau voor het Bouwwezen, SECO. Dat controleert de stabiliteit en veiligheid van gebouwen. De stalen Astra- en Flatrigma-gebouwen die Frisomat bij RCYCL bouwde, doorstonden deze SECO-test met glans.

 

Gekoppelde stalen hallen

De grote Astra-hal is 25x61 meter, met een nok van 6 meter hoog en een luifel in de zijwand. Daaraan koppelden de architecten en Frisomat een hal met een vlak dak (type Flatrigma) van 11x21 meter, met een nok op 6,5 meter. Beide passen perfect in elkaar dankzij het meccanosysteem van Frisomat.

 

 100% flexibele inrichting

De grote Astra-hal wordt gebruikt als sorteercentrum en beschikt over 5 grote sectionaalpoorten voor maximale flexibiliteit. Het Flatrigma-gebouw wordt gebruikt als kantoor. Daar bieden twee dubbele glazen toegangsdeuren en 13 ramen een aangename werksfeer. Sandwichpanelen van 120mm dik isoleren het kantoorgedeelte. In het sorteercentrum bestaat de isolatie uit sandwichpanelen van 80mm in het dak, en isolatiecassettes van 90mm in de zijwand.

 

 Burelen op mezzanine

De burelen voor de administratieve medewerkers van RCYCL bevinden zich op een verdieping van 270 cm hoog in de Flatrigma-hal. De mezzanine heeft een draagvermogen van 300 kg per vierkante meter en is toegankelijk via een dubbele stalen trap die door Frisomat ontwikkeld werd.

 

De technische fiche van het project kan u hier raadplegen. 

GERELATEERDE DOSSIERS