Doorzoek volledige site
05 mei 2015 | WOUTER VAN DEN BOSSCHE

Müller Reimann Architekten spelen met licht in nieuw Berlijns filiaal Bauhaus

Illustratie | Müller Reimann Architekten
Illustratie | Müller Reimann Architekten
Illustratie | Müller Reimann Architekten
Illustratie | Müller Reimann Architekten
Illustratie | Müller Reimann Architekten
Illustratie | Müller Reimann Architekten
Illustratie | Müller Reimann Architekten
Illustratie | Müller Reimann Architekten

Müller Reimann Architekten hebben het grauwe winkelgebouw van de doe-het-zelfketen Bauhaus in Berlijn getransformeerd tot een waar multidimensionaal natuurlijk lichtspel met een bijzondere wintertuin. De glanzende gevelcasettes van Alucobond verlenen aan het gebouw zijn unieke lijnenspel.

Doe het met Bauhaus

Bij het horen van de term Bauhaus denkt u ongetwijfeld meteen aan Walter Gropius. Maar naast deze belangrijke stroming is het woord ook eenvoudigweg een verwijzing naar een immens populaire winkelketen voor doe-het-zelvers in Duitsland. Eén van de grootste filialen, gelegen op de befaamde Kurfürstendamm in Berlijn, had dringend nood aan een serieuze opknapbeurt. In 2009 won het team van Müller Reimann Architekten de ontwerpwedstrijd voor dit prestigieuze project, waarvoor een budget van zo’n 16,5 miljoen euro werd vrijgemaakt. In 2013 werd de renovatie opgeleverd.

 

Tweedimensionale gevelcassettes voor uniek lijnenspel

De bedoeling van de architecten bestond erin om met de renovatie van de gevel in te gaan tegen de voor winkelgebouwen heersende verwachtingspatronen. De tweedimensionale aluminiumbekleding, uitgevoerd in Alucobond Briljant Metallic 602, verzekert uniformiteit tussen de verschillende bouwvolumes. Deze glanzende afwerking zorgt in combinatie met de eens convexe, dan weer concave vorm van de gevelbekleding voor een uniek lijnenspel. Bovendien reflecteren de cassettes het licht, waardoor ze afhankelijk van het weer en het verloop van de dag van uitzicht veranderen. De gevelcassettes hebben dankzij hun bijzondere vorm overigens ook een geluidswerende functie.

 

Etalage met bijzondere wintertuin

Müller Reiman Architekten wilde via deze en enkele andere ingrepen het gebouw een nieuw elan geven, zowel op commercieel als op urbanistisch vlak. Zo bleek de stadstuin aan de voorkant van het verkoopcentrum het ideale instrument voor de opwaardering. Deze wintertuin is een mooiere benaming voor het eigenlijke tuincentrum van de winkel en fungeert als een soort multidimensionale ingang en etalage waardoor voorbijgangers de winkel kunnen binnenkijken. De glanzende gevelcassettes, de overlappingen van de verschillende ruimteniveaus, de hoge glazen winkelramen, de onregelmatig geplaatste betonnen pijlers, de beplanting van de wintertuin en het bos op de achtergrond maken van dit project een multidimensionaal lichtspel.