Doorzoek volledige site
03 mei 2015 | ANKE GEELEN

Marc Koehler Architects ontwerpt Edegems vrijetijdscentrum

Tuin Hellemans Illustratie | Marc Koehler Architects
Strijdersstraat Illustratie | Marc Koehler Architects
Illustratie | Marc Koehler Architects
Café Illustratie | Marc Koehler Architects
Bibliotheek Illustratie | Marc Koehler Architects
Bibliotheek Illustratie | Marc Koehler Architects
Balie Illustratie | Marc Koehler Architects

Het nieuwe vrijetijdscentrum (VTC) in de gemeente Edegem zal ontworpen worden door Marc Koehler Architects uit Amsterdam en dit in samenwerking met Architecten Delobelle uit Gent en Delva Landscape Architects uit Amsterdam en Antwerpen. Het centrum zal een kunstencentrum, bibliotheek en buurthuis herbergen. Het VTC is gelegen op de hoek van de Strijdersstraat met de Terelstraat, naast Huis Hellemans. De bouw is voorzien voor eind 2016.

Op de Open Oproep reageerden 108 ontwerpers. Uit deze groep selecteerde het gemeentebestuur Edegem in overleg met de Vlaamse Bouwmeester vier ontwerpers die op basis van het projectdossier een visie voor het vrijetijdscentrum mochten uitwerken. Een jury samengesteld uit het team van de Vlaams Bouwmeester en de gemeente koos uiteindelijk voor het ontwerp van Marc Koehler Architects, Architecten Delobelle en Delva Landscape Architects omwille van de inplanting van het gebouw en dialoog tussen het nieuwe vrijetijdscentrum en het kunstcentrum Huis Hellemans met zijn beeldentuin.

Het centrum heeft de vorm van twee contrasterende volumes, een hogere vier verdiepingen tellende blok dat de bibliotheek herbergt en een glazen paviljoen waar het buurthuis zal gelegen zijn. De hogere blok zorgt voor een dialoog met het Huis Hellemans, terwijl het glazen paviljoen de beeldentuin omsluit. De ontwerper heeft ook aandacht gehad voor de duurzame uitwerking van het gebouw en het landschap.

 

Bibliotheek van de 22ste eeuw

“Het ontwerp van het team van Marc Koehler Architects moet de Edegemse bibliotheek, die een wezenlijk onderdeel is van het nieuwe VTC, de 21e eeuw binnenloodsen”, vertelt schepen voor cultuur Guy Van Sande. “De bibliotheek zal een ontmoetingsplaats worden ten midden van het centrum en we zullen onze unieke collectie eindelijk de ruimte kunnen geven die ze verdient. Meer nog, de plaatsing van de volumes en de keuze voor skeletbouw maakt de binneninrichting zo flexibel dat we meteen ook een bibliotheek voor de 22ste eeuw hebben.”

 

Financieel terugverdienbaar

“In ons ontwerp is veel aandacht besteed aan het historisch waardevolle Huis Hellemans, de bestaande tuin en de tuinmuur. We vatten het vrijetijdscentrum en Huis Hellemans op als twee sterke entiteiten die met elkaar in dialoog treden”, licht Marc Koehler toe. “De twee gebouwen omsluiten samen de beeldentuin die als het ware een culturele lus is. Het nieuwe VTC krijgt zo een interessante relatie tot de bestaande besloten tuin en zicht op het Huis Hellemans. Anderzijds maskeert het nieuwe volume ook het zicht vanuit Huis Hellemans op de sporthal.”

“Het glazen paviljoen en het voorliggende plein zorgen voor een open, ruime inkom langs de zijde van de Strijdersstraat”, zegt burgemeester Koen Metsu. “Bovendien is dit ontwerp ook financieel realistisch. Het ontwerp stelt voor om de bibliotheek te combineren met woningen, waardoor we het project gedeeltelijk terugverdienen.”

 

Inspraak voor inwoners

In april 2014 dacht het gemeentebestuur samen met haar inwoners na over alle aspecten van het VTC, zoals de dienstverlening, de architectuur en de integratie in de omgeving. Deze resultaten verwerkten ze in de projectdefinitie voor de ontwerpers die zich inschreven voor de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester. Eind februari 2015 organiseerde het bestuur een nieuwe open klankbordgroep waarin ze de vier voorliggende ontwerpen hebben besproken. De vragen, opmerkingen en bedenkingen werden in een nota aan de juryleden meegegeven als advies bij de gunning. De Vlaamse Bouwmeester zegt deze participatieformule in de toekomst ook aan andere publieke opdrachtgevers aan te willen bieden. Na de procedure van vergunning en aanbesteding zullen de bouwwerken wellicht in het najaar van 2016 starten.