Doorzoek volledige site
05 mei 2015 | KEVIN MOENS

Vorst Nationaal gerenoveerd door ABV+ Architecten en Mathieu Gijbels

Illustratie | Mathieu Gijbels.
Illustratie | Mathieu Gijbels
Illustratie | Mathieu Gijbels

In 2013 besliste de Sportpaleisgroep, uitbater van Vorst Nationaal, te investeren in een nieuwe infrastructuur voor één van de meest bekende - en met een capaciteit van meer dan 8.000 toeschouwers tevens één van grootste - concertzalen in België: Vorst Nationaal. De renovatiewerken werden in 2014 uitgevoerd door aannemer Mathieu Gijbels en ABV+ Architecten

Sportpaleisgroep baat naast Vorst Nationaal nog drie andere arena’s (Sportpaleis, Lotto Arena en Ethias Arena) en drie theaters (Capitool, Stadsschouwberg en Ethias) uit. In 2013 investeerde de Sportpaleisgroep reeds in de renovatie van het Ethias Theater in Hasselt. Een renovatieproject dat werd toevertrouwd aan Mathieu Gijbels en ABV+ Architecten. Ook voor de bouw van de nieuwe Versuz in Hasselt, waarbij de Sportpaleisgroep één van de initiatiefnemers is, deed men een beroep op de tandem Mathieu Gijbels en ABV+ Architecten. En nu was Vorst Nationaal dus aan de beurt.

 

Interne renovatie: foyer en parterre


De interne renovatiewerken voor Vorst Nationaal verliepen gefaseerd en zijn op te splitsen in 2 delen.

1. vipfoyer (verdieping +3)

De bestaande vipfoyer kreeg een nieuwe look door de toog centraal te plaatsen in de ruimte en esthetische elementen zoals houten lamellen tegen het plafond en print op de wanden. De zaal en de foyer zijn van elkaar gescheiden zodat er geen licht en geluidsoverlast is in de zaal. De foyer werd uitgerust met een nieuwe toog die gedimensioneerd is op het aantal zitplaatsen op deze verdieping.

2.Parterre en zaal (verdieping -1)

De werken op de parterre zijn gericht op het veilig en comfortabel onthalen en evacueren van de bezoekers. Hiervoor zijn de vluchtroutes uitgerust met zowel nieuwe binnen- als buitendeuren. De 2 bestaande trappen die -1 verbinden met +0 (gelijkvloers), werden verwijderd, en er werd een nieuwe trap geplaatst tussen deze 2 verdiepingen. Op die manier ontstaat er een duidelijke rechtstreekse route vanaf de inkom op +0 naar de parterre -1.

“Voor de toeschouwer is er vanuit de zaal gezien weinig veranderd. De verwijdering van de twee dwarse trappen is de meest zichtbaar ingrijpende verandering geweest,” aldus architect Tom Fonken. “Daar hebben we de vroegere vloerplaat teruggestort en een trap gestoken die rechtstreeks van het gelijkvloers naar de par terre -1 loopt. De trap is ter plaatse gestort omdat ze zich onder de stalen tribune bevindt waardoor het niet mogelijk is met prefab te werken.”

Ook is er in een deel van de vroegere technische backstage ruimte een nieuwe foyer gecreëerd. Deze foyer op de parterre is gedimensioneerd op het aantal plaatsen op de parterre en kreeg een grungekarakter door de zichtbaar behouden betonstructuur en de graffitiwerken van de optredende artiesten.

Maximale veiligheid en optimale concertbeleving

Bij de renovatie van Vorst Nationaal stond een verhoging van de veiligheid en een verbeterde concertervaring centraal. Zo werden in het hele gebouw zowat honderd nieuwe branddeuren geïnstalleerd. Fonken: “Dit was de eerste verbouwingsronde. Ze draaide naast de veranderingen in de foyers en de trap rond veiligheidsgerelateerde maatregelen. Aan de verbouwingen wordt sowieso nog een verlengstuk gebreid, maar het zou voorbarig zijn daar nu al uitspraken over te doen. De grootste uitdaging van het project nu, was het korte tijdsbestek. Een seizoen in Vorst Nationaal loopt van september tot juni waardoor de werken in amper drie maanden af moesten zijn."

“We zijn nu ondertussen een paar maanden verder en de renovatie maakte van Vorst Nationaal een ultramoderne concertzaal waar functionaliteit en esthetiek perfect in balans zijn,” aldus Jan Van Esbroeck van Sportpaleisgroep. “De renovatie gebeurde gefaseerd en was een zeer complexe operatie, maar door de voorbije projecten wisten we dat zowel aannemer als architect meesters zijn in het bedenken van creatieve en efficiënte oplossingen. We zijn dan ook erg tevreden over het eindresultaat. Iedereen is van harte welkom om het resultaat met eigen ogen te komen bekijken tijdens een van de vele concerten die we in Vorst Nationaal organiseren," knipoogt Jan Van Esbroeck. 

GERELATEERDE DOSSIERS