Doorzoek volledige site
08 mei 2015 | KARI FEYS

Recticel Insulation en VMZINC: Een energiezuinige samenwerking in Lembeke

Een energiezuinige samenwerking in Lembeke.

Samen met architect Jens Van Zele creëerden Recticel Insulation en VMZINC een energiezuinige woning in Lembeke. Voor dit groene project gebruikten de partners onder andere duurzame isolatietechnieken, natuurlijke materialen, een zonneboiler, een warmtepomp ventilatiesysteem en zonneschermen.

VMZINC

VMZINC stond bij het project in voor de gevelbekleding in zink. Het grootste voordeel van een zinkgevel is dat zink een natuurlijk materiaal is dat makkelijk te recycleren is en weinig energie vergt voor de productie. Naast een duurzame bouwmethode is zink ook makkelijk in het onderhoud aangezien een zinkgevel met minimaal onderhoud ongeveer tachtig jaar meegaat en zeer milieuvriendelijk is.

Recticel Insulation

De isolatie van het gebouw in Lembeke was de verantwoordelijkheid van Recticel Insulation. Het team koos voor de harde Eurofloor vloerisolatie omdat deze veel drukweerstand en stabiliteit biedt. Voor de buitengevels kozen ze dan weer voor de Powerwall isolatie, een relatief dunne plaat die vlot geplaatst kan worden dankzij het tand-en-groefkliksysteem aan de vier zijden van de plaat. Als laatste zorgde de noodzaak voor stabiliteit ervoor dat de Powerdeck F platdakisolatie gekozen werd om de luchtdichte bouwschil te vervolledigen.

Het resultaat

Het resultaat is een groen project met duurzame isolatietechnieken, natuurlijke materialen, een warmtepomp, een zonneboiler, een ventilatiesysteem, slimme oriëntering en zonneschermen. Op jaarbasis is de energieprestatie van het gebouw zo'n 32 KWh/m² en heeft de woning een K-peil van 31 en een E-peil van 42.