Doorzoek volledige site
29 augustus 2010 | RAF LINMANS

AWG architecten wint prijsvraag IJzerenvliet Mechelen

De stad Mechelen wil in een oude overkluisde vliet een museum installeren en selecteerde voor deze opdracht awg architecten, in samenwerking met OKRA landschapsarchitecten. Daedalos Peutz tekent present als studiebureau.

De stad Mechelen wil in een oude overkluisde vliet een museum installeren en selecteerde voor deze opdracht awg architecten, in samenwerking met OKRA landschapsarchitectenDaedalos Peutz tekent present als studiebureau. 

Onder de IJzerenleen te Mechelen loopt een vliet die dateert uit de veertiende eeuw na Christus. De vliet werd in fases overkapt. Enkele maanden geleden ontdekte men dat die overkapping nog in zeer goede staat is. De stad wil er nu een Vlietenmuseum in onderbrengen en schreef een wedstrijd uit. Deze werd door awg architecten, in samenwerking met OKRA landschapsarchitecten, gewonnen.


    


Omdat de overkapte vliet in de Tweede Wereldoorlog als schuilkelder werd gebruikt, is ze ingedeeld in negen compartimenten. De compartimentering blijft behouden in het ontwerp. Bovengronds zal weinig te merken zijn van het ondergrondse museum. De in- en uitgang van het nieuwe museum zullen heel sober worden gehouden, er komt een soort van kelderluik, dat enkel open zal zijn tijdens de openingsuren van het museum. Als die luiken dicht zijn, kan er gewoon over gewandeld worden. De zaterdagse markt kan ook gewoon blijven staan. Over de hele lengte van het museum komen lichtkoepels. Binnen geven die daglicht, ''s avonds zullen die van binnenuit verlicht worden en de IJzerenleen wat extra cachet geven. De bouwwerken starten in februari 2011 en lopen tot januari 2012.