Doorzoek volledige site
12 mei 2015 | KEVIN MOENS

Lezing: de winst van het niet-bouwen

Tim Vekemans en Dimitri Minten.

Op woensdag 20 mei vindt in Maastricht de lezing ‘Winst van het niet-bouwen’ plaats door Tim Vekemans en Dimitri Minten van RE-ST, een atelier voor architectuur en onderzoek. De lezing is een presentatie van het gelijknamige onderzoeksproject dat ingaat op de vraag van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie om maatschappelijke en economische ontwikkelingen te koppelen aan architectuur, stedenbouw en andere ruimtelijke ingrepen.

RE-ST werkt in dit project samen met onderzoeksgroep ArcK (Uhasselt), Topotronic en Fakton. Uitkomst van het onderzoek stelt dat een mogelijk antwoord ligt in het tastbaar maken van de winst van het niet-bouwen. Niet enkel om potentiële investeerders te overtuigen, maar vooral om inzicht te krijgen in de relaties tussen actoren, ruimte, tijd en meerwaarde. Om uiteindelijk de winst van het niet-bouwen nog te kunnen vergroten.

Nederland worstelt sinds 2008 met een economische crisis en Vlaanderen werkt zich almaar dieper in een ruimtelijke crisis. Beiden vragen om een – radicaal – andere bouwcultuur. Dit betekent dat stedenbouwkundigen en architecten steeds meer gericht zijn op het bestaande patrimonium. Nieuwbouw is niet langer de voor de hand liggende oplossing om tot meer kwaliteit te komen.

Tijdens de presentatie van het onderzoek door RE-ST zullen Luc Deleu (kunstenaar, architect en stedebouwkundige, T.O.P Office) en Marc Schepers (CEO CityDepot) aanvullen met persoonlijke reflecties op het onderzoek en aanzetten tot debat.

 

Praktisch

  • Datum: woensdag 20 mei 2015
  • Tijdstip: 20.00
  • Locatie: NAiM / Bureau Europa, Timmerfabriek, Boschstraat 9, 6211 Maastricht
  • Deelname is gratis

GERELATEERDE DOSSIERS