Doorzoek volledige site
13 mei 2015 | TIM JANSSENS

Novarode: groene oase op een boogscheut van Brussel

Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Immpact
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Immpact
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Immpact

Een unieke site in de vallei van de Molenbeek, pal in het centrum van Sint-Genesius-Rode, vormt het decor van een spraakmakend residentieel vastgoedproject: Novarode, een geheel van dertien wooncomplexen dat ‘wonen in het groen’ een nieuwe dimensie zal geven. SumProject en Grontmij brachten het landschapsaspect immers vanaf het prille begin mee in rekening. Een eerste volume met 38 luxueuze parkappartementen is momenteel volop in aanbouw.

Het Novarode-project kent een rijke geschiedenis die bulkt van de symboliek. Op de plek waar onlangs een weids park met riante waterpartijen werd aangelegd, bevond zich enkele jaren geleden nog de alom gekende papierfabriek, een begrip in Rode en omstreken. De site heeft door de eeuwen heen een grote evolutie doorgemaakt. Sinds 1142 draaide de ‘molen van Termeulen’ er op volle toeren, eerst als slijpmolen en nadien als graanmolen, tot hij in de zestiende eeuw onderdeel werd van een bescheiden papiermakerij. In de negentiende eeuw incorporeerde de familie de Meurs de artisanale molen in een modern papierbedrijf en werd de productie opgedreven. Vanaf 1964 ging de onderneming uitsluitend nog door het leven als papierverwerkingsbedrijf, en in 1991 volgde het onvermijdelijke faillissement. Wat restte was een vervallen industriële site die smeekte om een grondige transformatie.

 

Knap landschapspark

Deze transformatie werd drie jaar geleden definitief op gang getrapt. De primaire doelstellingen van het Novarode-project waren van meet af aan erg ambitieus: het oude, verlaten fabrieksterrein omtoveren tot een een duurzame en kwalitatieve woonzone in een rustgevende, groene setting. Het behoud en het herstel van het natuurlijke landschap van de Molenbeekvallei was een eerste belangrijke prioriteit.

Op basis van een masterplan van SumResearch realiseerde ontwikkelaar Immpact dan ook allereerst een knap landschapspark dat een oppervlakte van maar liefst 7 hectare bestrijkt. Het biedt plaats aan diverse waterpartijen, grote grasvelden en een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelpaden en is als dusdanig een nieuwe trekpleister voor recreanten uit de nabije omgeving. De natuurlijke bedding van de Molenbeek, die enkele eeuwen geleden ten behoeve van de industriële activiteit op de site werd omgelegd en overkapt, is in ere hersteld. Ze meandert als vanouds door het groen, terwijl nieuwe bufferbekkens verhinderen dat er wateroverlast optreedt. Ook de originele, inheemse boom- en plantensoorten krijgen eindelijk weer de prominente rol die ze verdienen. Sint-Genesius-Rode was altijd al een 'groene gemeente', maar dankzij de aanleg van het landschapspark dringt de natuur nu door tot in de dorpskern.

 

Eigentijdse doorzonappartementen

De nieuwe blauw-groene long in Rode-centrum is zowel een broeihaard van sociale interactie als een plek van rust en verpozing, een zeldzame mix die positief afstraalt op het leven en de beleving in en rond de nieuwe woonzone aan de rand van het terrein. Deze omvat in totaal driehonderd nieuwe wooneenheden, verspreid over zeven volumes aan de straatkant en zes villapaviljoenen in het park. Wie hier woont, leeft letterlijk in het groen. Architectenbureau SumProject en studiebureau Grontmij brachten het landschapsaspect immers vanaf het prille begin mee in rekening. Integratie in de natuurrijke omgeving was hét primaire uitgangspunt.

Er is dan ook bewust gekozen voor eigentijdse doorzonappartementen met een hoogwaardige detailafwerking. Brede raampartijen bieden de bewoners een uniek zicht op het achterliggend groen en doen het onderscheid tussen binnen en buiten vervagen. Grote panoramische terrassen in het verlengde van de open leefruimtes maken het contact met het landschapspark nog intenser en zorgen ervoor dat het haast ervaren wordt als een privétuin. Ook van buitenaf bekeken mogen de Novarode-gebouwen zeker gezien worden. De uitgepuurde lijn- en volumewerking wordt gekoppeld aan subtiele natuursteenaccenten en een veelheid aan glas.

 

Aandacht voor duurzaamheid

De troeven van het Novarode-project zijn legio. In de eerste plaats biedt het zijn bewoners een sterk gedifferentieerd woonprogramma, van een- en tweeslaapkamerappartementen tot drieslaapkamerappartementen en erg ruime penthouses. Voor ieder wat wils dus, maar wel steeds in een uitermate kwalitatief en luxueus kader. Ten tweede is er de strategische ligging van de site. Novarode staat voor wonen en leven op het steenworp van een gezellig dorpscentrum, maar toch middenin het groen. Het station bevindt zich op amper een kilometer wandelen of fietsen, het Zoniënwoud is vlakbij en de Brusselse Ring is vlot bereikbaar.

Daarnaast getuigen de doordachte inplanting van de woonvolumes en de sterk isolerende muren en ramen van ecologisch bewustzijn. Om ervoor te zorgen dat de appartementen ook in de toekomst nog aan de steeds strengere energienormen en comforteisen zullen voldoen, zijn ze ontworpen als uiterst performante lage-energiewoningen. De jaarlijkse energievraag voor verwarming en koeling blijft beperkt tot 30 kWh/m², wat zich uiteraard ook vertaalt in een lagere energiefactuur. De individueel regelbare verwarmings- en ventilatiesystemen worden op basis van de wensen en behoeften van de toekomstige bewoners ontworpen. Kortom: duurzaamheid ten top, in alle opzichten.