Doorzoek volledige site
15 mei 2015 | HANNE GOOSSENS

GRAPHISOFT brengt nieuwe BIM-software ArchiCAD 19 op de markt

ArchiCAD 19, de nieuwe BIM software van GRAPHISOFT, is volgens Péter Temesvári, directeur productmanagement bij het bedrijf, sneller en gemakkelijker dan ooit. Vanaf deze zomer wordt de software geleverd in België en Nederland.

Snelheid

Door een aantal verbeteringen die GRAPHISOFT heeft toegepast, is de ArchiCAD 19 sneller dan de vorige versie. Vooral de reactiesnelheid is verbeterd. Zo is lang wachten op het laden van views verleden tijd. GRAPHISOFT heeft zijn 64-bit en multiprocessing technologieën uitgebreid met predictive background processing: dat programma anticipeert op de volgende actie van de gebruiker en bereidt dat voor. ArchiCAD is het eerste BIM-pakket dat hiervan gebruik maakt.

 

Gebruiksinterface

GRAPHISOFT hoopt ook te kunnen uitpakken met de gebruiksinterface, die ervoor zorgt dat de gebruiker snel en intuïtief kan navigeren. In deze versie kan het navigatievenster in de vorm van tabbladen getoond worden. Daardoor zijn verschillende aanzichten sneller toegankelijk en is het gehele project overzichtelijker. Daarnaast helpen de nieuwe permanente Guide Lines, Snap Guides en Snap Points om elementen zo nauwkeurig mogelijk te creëren en te bewerken. Met de nieuwe drag&drop-functie wordt het gemakkelijker om materialen van elementen aan te passen in het model. De visuele feedback toont meteen het eindresultaat en geeft de gebruiker meer inzicht in het ontwerp. Ook de OpenGL engine is geoptimaliseerd, waardoor het navigeren door het 3D-gebouwmodel soepeler verloopt, ongeacht de grootte van het model.

 

Andere verbeteringen

Met behulp van de laatste 3D-scannertechnologie gaat het inlezen van point-clouds sneller, eenvoudiger en foutlozer dan bij de vorige versie. Het model kan worden afgestemd met de automatisch gegenereerde, 100% accurate, 3D point-cloud informatie. De verbeterde catalogi en het annotatiegereedschap zorgen voor een efficiëntere workflow. Tenslotte kan er helder gecommuniceerd worden door de PDF-export. “What you see is what you get”: alleen de zichtbare lagen worden opgenomen in de PDF.