Doorzoek volledige site
28 mei 2015 | JEROEN SCHREURS

Interieurtrends voor zorgcentra: Huiselijkheid, Eco en Architectonisch

De inrichting van een ziekenhuis of woonzorgcentrum krijgt steeds meer aandacht in het totale plaatje van de zorgverstrekking. De mate waarin een patiënt zich thuis voelt heeft immers invloed op het genezingsproces. Een eigentijds interieur is dus nodig. Inge Borré, marketingcoördinator bij Forbo Flooring, gaat in op de drie belangrijkste interieurtrends van het moment.

 

Forbo Flooring, marktleider in vloerbedekkingen, doet veel projecten in de gezondheidszorg. Zo'n zorginstelling inrichten is een zorgvuldig proces. Hoewel vaak onopvallend, hebben ‘traditionele’ interieurproducten zoals verlichting, meubels en vloeren een grote invloed op de exploitatie van een gebouw. Samen kunnen ze ervoor zorgen dat een ruimte er niet uitziet als een ziekenhuis of instituut, maar als een gezellige en warme woonomgeving. Allerlei omstandigheden en ook ziektebeelden spelen daarbij een rol. Zo kunnen dementerende cliënten in de war raken van motieven in een vloerbedekking. Slechtzienden denken soms dan weer dat een donker motief op de vloer een gat is. 

 

De trends in interieur

Forbo levert al meer dan honderd jaar vloeren aan de gezondheidszorg. Het bedrijf weet dus wat de trends van het moment zijn. Inge Borré: “Er is meer aandacht voor huiselijkheid: zorgcentra lijken steeds vaker op comfortabele hotels waar bewoners terecht kunnen voor wonen en wellness. We zien kleinschalige woonvormen ontstaan, waar zorgverleners en zorgontvangers samenleven ‘zoals thuis’. Zo zou de ideale zorginstelling er ook moeten uitzien." Borré ziet de laatste jaren ook enkele duidelijke trends naar voor komen. Ze overloopt de voornaamste drie:

 

1. Huiselijkheid

“Een huiselijk interieur verbinden we met warmte, intimiteit en kleinschaligheid. Een huiselijke sfeer creëer je door gebruik te maken van beige, lichtgrijs en zandtinten, eventueel te combineren met mosgroen, oranjerood en houttinten. Een warme vloer is in zo’n huiselijk interieur onmisbaar. (zie afbeelding) Forbo heeft bijvoorbeeld Striato, een gestreept linoleum. Die strepen hebben een bijna wasco-achtige uitstraling en vormen een knipoog naar hout en parket. Je kunt verschillende kleuren combineren, maar de vloer ook in een visgraatstructuur of tegelmotief laten leggen.”

2. Eco

“Duurzaam is hot, ook in het interieur. Mensen maken bewustere keuzes in hun aankopen met het oog op hun eigen welzijn én op de toekomst. In het interieur is die ecotrend onder andere te zien in kleurgebruik: natuurlijke tinten zoals grasgroen, camel, beige, wit en hemelsblauw. Vernieuwingen op het gebied van interieurontwerp zijn vaak gebaseerd op een ecogedachte, maar ook hergebruik van oude materialen past in de duurzaamheidstrend. Voor de vloer is Marmoleum hierbij een prima keuze. Die vloerbedekking is voor 97 procent een natuurproduct: het is gemaakt van lijnzaadolie, hars, tallolie, houtmeel, kalksteen, en jute. Alleen de pigmenten en de lak zijn niet van natuurlijke oorsprong. Daarnaast is 67 procent van de bestanddelen hernieuwbaar en plantaardig.”

3. Architectonisch

“Symmetrische vormen, strakke lijnen, zuivere kleuren... een modern interieur biedt rust en harmonie. Om het geheel niet te klinisch te maken, is een vrolijke touch belangrijk. Dat bereik je door te spelen met kleur, daglicht, verrassende designmeubelen en door af en toe een huiselijk element in te brengen zoals een plaid, poef of mooi schilderij. Ook de vloer kan bijdragen: de brede collecties Allura en Eternal projectvinyl, Flotex textielvloeren, Tessera tapijttegels en Coral schoonloopmatten van Forbo kunnen prima met elkaar worden gecombineerd op vlak van kleur, gevoel en uitstraling.”

 

GERELATEERDE DOSSIERS