Doorzoek volledige site
27 mei 2015 | ANKE GEELEN

BURO II en ARCHI+I ontwerpt kunst- en hoefsmederij in Anderlecht

De gevel en het dak zijn bekleed met een koperkleurig gelakte staalplaat die de link moet leggen met de ambachten. Illustratie | Bart Heijnens
Illustratie | Bart Heijnens
Illustratie | Bart Heijnens
Illustratie | Bart Heijnens
Illustratie | Bart Heijnens
Illustratie | Bart Heijnens
Illustratie | Bart Heijnens
Illustratie | Bart Heijnens
Illustratie | Bart Heijnens
Illustratie | Bart Heijnens
Illustratie | Bart Heijnens
Illustratie | Bart Heijnens

Goed nieuws voor wie wil leren hoe een paard te beslaan. Dat kan vanaf nu in de nieuwe kunst- en hoefsmidschool in Anderlecht naar een ontwerp van BURO II & ARCHI+I. Deze nieuwbouw verenigt  de twee opleidingen kunst- en hoefsmederij op één locatie en moet het uithangbord voor de ambacht zijn door het gebruik van koperkleurige staalplaat. 

Op het terrein bevinden zich het Centrum voor Volwassenenonderwijs  en de Erasmushogeschool. De nieuwe school omvat een programma van ongeveer  1.525m² en gaat uit van een patiomodel wat moet zorgen voor meer veiligheid en de beperking van geluidshinder.

 

Koperkleurige staalplaat

De gekozen vorm maakt een efficiënt en gedeeld gebruik van de technische ruimtes en installaties mogelijk. Het gebouw kreeg een betonnen plint van 1 meter 20. De rest van de gevel en het dak is bekleed met een koperkleurig gelakte staalplaat. Deze metaalkleur legt de link met de ambachten. De ramen zijn uitgevoerd in zwart gelakte aluminium. De variatie in de dakvorm legt dan weer een verbinding met het industriële verleden van de buurt.

In de patio gebruikte men transparante sectionaalpoorten zodat er uitkijk is op de patio en de verschillende smidsen elkaar kunnen zien. De meeste functies (smidsen, sanitairen, leraarskamer, leslokaal) bevinden zich op het gelijkvloers. Op de duplexverdieping, die toegankelijk is via een rolstoel toegankelijke lift, bevinden zich de kleedkamers, douches en nog twee klaslokalen.

 

E70-norm

De dakvorm en de grote ramen zorgen voor veel lichtinval. De school wil een energiezuinig gebouw zijn dat voldoet aan de E70-norm. De locatie werd zo gekozen dat de rest van het terrein als buurtgroen kan gebruikt worden.