Doorzoek volledige site
01 september 2010 | RUBEN WAGEMANS

Shortlist RIBA Stirling Prize: Christ's School College door DSDHA

Op 2 oktober wordt in Londen de RIBA Stirling Prize uitgereikt, één van de meest prestigieuze Britse architectuurprijzen. Zes gebouwen zijn in running voor de hoofdprijs. Vlaamsearchitectuur.be zal in een reeks ieder project kort toelichten. Deze week is het de beurt aan Christ’s College School door DSDHA.

Op 2 oktober wordt in Londen de RIBA Stirling Prize uitgereikt. De RIBA Stirling Prize is één van de meest prestigieuze architectuurprijzen van Groot-Brittanië. De prijs beloont ''het beste gebouw in Europa dat in Groot-Brittanië ontworpen of gebouwd is''. Ze is genoemd naar architect James Stirling en wordt jaarlijks uitgereikt door het Royal Institute of British Architects. Aan de prijs is een bedrag van £20.000 (bijna €24.000) verbonden. Kingspan fungeert als een van de sponsors van de wedstrijd.

Alle architecten die aangesloten zijn bij het RIBA komen in aanmerking voor de prijs. Ondertussen heeft men de shortlist voor RIBA Stirling Prize bekend gemaakt. Zes gebouwen zijn in running voor de hoofdprijs. Tot de architecten behoren klinkende namen als Zaha Hadid en David Chipperfield. Vlaamsearchitectuur.be zal in een reeks ieder project kort toelichten. Vorige week werd Bateman’s Row van Theis & Khan Architects besproken. Deze week is het de beurt aan Christ’s College School door DSDHA.                                                                                             Het Christ''s College in Guildford

DSDHA ontwierp voor Christ’s College een nieuwe middelbare school die aansluit bij hun campus voor achterstandsleerlingen. De school vervangt een verwaarloosd gebouw uit de jaren ’60. Ze bestaat uit vijf faculteiten, verspreid over drie verdiepingen. Een n ieuwe toegangsweg herstelt de verbinding tussen de lokale gemeenschap en de openbare school.De school biedt onderdak aan vijf faculteiten.Een nieuwe toegangsweg maakt de school toegankelijk voor de lokale gemeenschap.
 

Wat meteen opvalt aan het gebouw zijn de vlakke gevels uit baksteen, waarin de ramen erg diep geplaatst zijn. De bakstenen zijn ‘geperforeerd’ en dus luchtdoorlatend. Daardoor bezit ieder klaslokaal een innovatief en natuurlijk ventilatiesysteem.

 

Door luchtdoorlatende bakstenen heeft het gebouw een natuurlijk ventilatiesysteem.Een klaslokaal van het Christ's College


Leerlingen, leraren en bezoekers komen binnen in een indrukwekkend atrium, dat volledig uit hout gemaakt is. In dat Atrium zijn meteen de drie verdiepingen zichtbaar die de school heeft.

    

Het atrium


Sponsor Kingspan zal op de avond van de prijsuitreiking gastheer zijn van enkele tafels tijdens het prestigieuze gala. Via Kingspan kan je als architect een plaats winnen aan één van die tafels. Meer informatie over deze wedstrijd volgt nog.