Doorzoek volledige site
28 mei 2015 | JEROEN SCHREURS

Renovatie geriatrische afdeling Sint-Elisabethziekenhuis Zottegem

Renovatie geriatrische afdeling Sint-Elisabethziekenhuis Zottegem

Het AZ Sint-Elisabeth Zottegem is een middelgroot regionaal ziekenhuis met 334 bedden. Het zorgt voor de gezondheid van tal van Zottegemnaars en inwoners van de omliggende gemeentes, goed voor 13.000 opnames per jaar. Om hun patiënten nog beter te bedienen, wordt er een nieuw dagziekenhuis gebouwd - met een afdeling geriatrisch dagziekenhuis – en  de bestaande afdeling geriatrie wordt volledig vernieuwd. Boeckx stond in voor het ontwerp. 

Met bijna 100 artsen en ruim 850 andere medewerkers is het ziekenhuis de grootste werkgever uit de regio. Een van die medewerkers is Ann Van Impe, diensthoofd Aankoop, Hotel en Interieur. Zij vertelt over de werken: “Het nieuwe dagziekenhuis is volop in afwerkingsfase. Momenteel verbouwen we een stuk van het bestaande ziekenhuis tot geriatrieafdeling. Hiervoor hadden we één afdeling geriatrie, met 31 bedden. Nu creëren we een tweede waardoor het aantal bedden verdubbelt, allemaal op dezelfde tweede verdieping. Naast de uitbreiding van het aantal kamers creëren we nu ook een dagzaal voor onze patiënten, met een ruim terras. In deze dagzaal kunnen de ouderen onder andere samen koken, tv kijken en hun ergotherapeutische oefeningen doen.”

 

Opvallende en warme kleuren

Die nieuwe afdeling voldoet aan alle eisen van een hedendaagse geriatrie. Duidelijke herkenningspunten bijvoorbeeld, of een degelijke afsluiting van de bergruimtes. Ann Van Impe: “We gebruiken ook opvallende kleuren, zoals de felgroene deuren, om de eentonigheid te breken en dementerende patiënten te stimuleren met visuele prikkels. Toch wilden we het ook huiselijk en gezellig houden en de patiënten zich thuis laten voelen. Daarom kozen we voor vloerbekleding van Forbo.  Hun kleurenpalet bevat veel warme kleuren die goed samengaan met andere onderdelen van de renovatie. Meestal kiezen we onze pvc-vloeren in de vorm van lamellen die je dan mooi naast elkaar legt, maar om hygiënische redenen schakelen we nu over op rolvloeren. Die zijn ook makkelijk te onderhouden. Het bewijs: de vloer, toch een 1000 m², ligt er nu al even en is al een paar keer gepoetst. Hij ziet er nog altijd heel goed uit en we hebben zelfs al positieve reacties van buitenstaanders gekregen.”

 

Kamers al inschakelen

De geriatrische afdeling is nog niet officieel in gebruik, maar is wel klaar en gaat binnenkort definitief open. Deze winter is alles gereinigd, geïnstalleerd en ingericht. Indien nodig kan het ziekenhuis de ruimtes al wel inschakelen. Zo kunnen, moest het nodig zijn, de kamers deze zomer al dienen om patiënten op te vangen. Dat is ook in het recente verleden al gebeurd door de stijging van de opnames in het dagziekenhuis, dat momenteel 54 bedden ter beschikking heeft. Ann Van Impe: “Die stijging van het aantal dagopnames vindt z’n oorzaak in de medisch-technologische vooruitgang en de verbeterde behandeltechnieken. Een vervroegd opengaan van een afdeling brengt natuurlijk wel heel wat met zich mee. De volledige verplegingsploeg moet zich installeren, ze moeten alle kasten vullen, de verpleegkarren en de voeding moet geregeld worden, De informatica- en technische dienst moet zorgen voor telefonie, tv’s en dergelijke. Dat gaat dus niet op één-twee-drie.”

 

Renovatie verloskamer

In de toekomst zal de ziekenhuisdirectie ook de verloskamer met bad laten renoveren. Daar zal Ann Van Impe misschien ook voor het gamma van Forbo kiezen. “We moeten het bad vervangen en kiezen er tegelijk voor om ook de afwerking errond, op dit moment azuurblauwe keramische tegels, onder handen te nemen. Tussen de randen van die tegels blijft immers vaak vuil hangen. Dat is niet meer geschikt voor een verloskamer, een kritieke plaats qua hygiëne, die aan de hoogste netheidseisen moet voldoen. Voegen zijn dus ook uit den boze. We dachten daarom in de eerste plaats aan een gietvloer, maar die kan je niet gebruiken tegen een muur. De vloeren van Forbo kan je wel optrekken aan de wand. De vloer moet trouwens ook antislip zijn, want een hoogzwangere vrouw loopt er blootvoets over, samen met de dokters en verplegers die wel schoenen dragen. Tegelijk mag de vloer niet te ruw zijn, kwestie van het reinigingsgemak te bewaren. De vloeren van Forbo zijn voor al deze kenmerken de ideale combinatie.” Dat beaamt ook Marnix Ysebaert van Forbo zelf: “De nieuwe lijn bevat lichte pasteltinten die erg goed passen in wellnessconcepten, maar dus ook in ruimtes zoals een verloskamer. Het zijn rustgevende kleuren die niet te hard in het oog springen. Architecten zijn er erg enthousiast over en het AZ Sint-Elisabeth Zottegem duidelijk ook.”

 

Technische fiche

GERELATEERDE DOSSIERS