Doorzoek volledige site
02 juni 2015 | WOUTER VAN DEN BOSSCHE

VK Architects ontwerpt nieuw postsorteercentrum in Brussel

Illustratie | VK Group

In 2013 ging in Brussel de bouw van het grootste postsorteercentrum van België van start. VK Architects & Engineers haalde het ontwerp binnen voor het 60 000 m2 grote gebouw waarin zowel de brieven- als de pakketbehandeling zal gebeuren. Zoontjens zal het project voorzien van een dakparking van maar liefst 23 218 m2.

Sorteergebouw omkapseld door kantoor en spiraal

Het totale project omvat een sorteergebouw, een mezzanine, een kantoorgebouw en een groot parkeerdak met stootbanden en snelheidsbegrenzers. Vooral het kantoorgebouw zal het postsorteercentrum door zijn uitgesproken architectuur een eigen identiteit geven.

Links van het gebouw komt er in dezelfde architecturale stijl als het kantoor een spiraalvormige helling die toegang geeft tot de dakparking. Het sorteergedeelte wordt door het kantoor en het spiraalgebouw omkapseld krijgt een betonnen plint met daarboven een strak aluminium sandwichpaneel.

 

Transparantie in kantoorgebouw

Het kantoorgebouw bestaat uit twee delen. Het balkvormige gelijkvloers sluit aan tot tegen het sorteercentrum en heeft een gevel met beglaasde en opake delen bestaande uit betonpanelen. Voor de gevel komt een kader uit verticale stalen lamellen die door variërende afstanden het geheel een transparant karakter verlenen.

De niveaus trekken het volume dan weer visueel los van het sorteergebouw door een overkraging aan beide zijden. De vliesgevel bestaat ook hier uit afwisselend beglaasde en opake delen. VK Architects & Engineers wil werken met grote glasoppervlakken om zoveel mogelijk licht in het gebouw binnen te trekken. Tegelijkertijd zorgt een horizontale rand tussen de verdiepingen voor de nodige schaduw en voorkomt brandoverslag. Voor het ontwerp maken de architecten gebruik van de Building Information Modeling-methode. In 2017 wordt het nieuwe postsorteercentrum in gebruik genomen.