Doorzoek volledige site
03 juni 2015 | KEVIN MOENS

Studio Farris Architects schenkt Sint-Andries opmerkelijk stadsbibliotheek

Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Toon Grobet
Illustratie | Toon Grobet
Illustratie | Toon Grobet
Illustratie | Toon Grobet
Illustratie | Toon Grobet
Illustratie | Toon Grobet
Illustratie | Toon Grobet
Illustratie | Toon Grobet
Illustratie | Toon Grobet
Illustratie | Toon Grobet
Illustratie | Toon Grobet
Illustratie | Toon Grobet
Illustratie | Toon Grobet
Illustratie | Toon Grobet
Illustratie | Toon Grobet
Illustratie | Toon Grobet

In 2012 organiseerde de stad Brugge een wedstrijd voor de renovatie en uitbreiding van de stadsbibliotheek in Sint-Andries op een perceel beperkt in oppervlakte. Studio Farris Architects kwam in samenwerking met Studiebureau Boydens en Planet Engineering als winnaar uit de bus met een ontwerp waarin de hoofdrol weggelegd is voor cortenstaal. 

De bestaande bibliotheek bevindt zich in een stedelijke omgeving en is samen met andere openbare diensten gevestigd in een gebouw dat opgenomen is op de inventaris van bouwkundig erfgoed.

 

Complex eisenprogramma

De stad schotelde de deelnemende architecten een complex programma van eisen voor: maak de bibliotheek beter zichtbaar vanaf de aangrenzende straten en geef haar een eigen identiteit om de bib zo een onderscheid met de andere openbare diensten in het gebouw te bewerkstelligen.

De uitbreiding is ondergeschikt aan het hoofdgebouw door haar  afmetingen en is er visueel van losgekoppeld door haar materialisatie: de gevels zijn uitgevoerd in cortenstaalpanelen die contrasteren met de witgepleisterde gevels van het hoofdgebouw. De inplanting van de uitbreiding benadrukt de spanning tussen het bestaande gebouw en het nieuwe volume.

 

Raampartijen

Grote ramen op de hoeken van het nieuwe volume garanderen de gevraagde zichtbaarheid en voldoende interactie met de omgeving. Functies zoals het onthaal, leeshoeken en werkplekken bevinden zich in de buurt van deze grote ramen, zodat ze kunnen profiteren van overvloedig natuurlijk licht.

Studio Farris Architects combineerde 3 verschillende types van ramen om een aangename sfeer te creëren in de bibliotheek, waardoor de bezoekers doorheen de dag en de seizoenen kunnen genieten van natuurlijk licht.