Doorzoek volledige site
08 juni 2015

Militair hospitaal Antwerpen: van een beschermde ziekenzaal naar een hedendaagse loft

In een als monument beschermd paviljoen op de Militair Hospitaal-site in Antwerpen verzorgde ZICHT architecten in 2012 de inrichting van een loft. Tijdens I Am Architect legt architect Pieter Decorte omstreeks 16u45 uit hoe het bureau de ziekenzaal omtoverde tot een hedendaagse stedelijke loft. 

De opdrachtgever kocht de helft van de eerste verdieping van het paviljoen, voorheen een militaire ziekenzaal. De externe restauratie was in handen van Huiswerk architecten, aangesteld door de projectontwikkelaar. ZICHT architecten ontwierp het plan voor de binnenzijde met bijzondere aandacht voor de bestaande ruimte, in overleg met Onroerend Erfgoed Vlaanderen.

 

Ambigue

“De ontwerpopgave die de klant ons voorlegde, was ambigue,” vertelt Decorte. “Enerzijds moest het ontwerp aanvoelen als een echte ruimtelijke loft, anderzijds was er de vrees voor te open, voor gebrek aan schaal en intimiteit. Maar hoe verzoen je het knusse van een rijwoning met de weidsheid van een loft? Er is immers enorm veel ruimte in de ziekenzaal!”

ZICHT architecten ging op zoek naar een oplossing. “Kunnen we de grote ziekenzaal indelen in verschillende kleinere ruimtes en de dag erna weer één grote ruimte hebben?” vroeg het bureau zich af. “In Japan deden ze dit vroeger ook,” weet Decorte. “Het begrip gang was er onbekend. Eén ruimte werd in verschillende kamers opgedeeld via een systeem van verschuifbare translucente wanden.”

Hoe ZICHT architecten dit Japanse concept naar Antwerpen haalde, hoor je tijdens de lezing op I Am Architect.