Doorzoek volledige site
08 juni 2015

Loft MM, elke cm2 een verhaal

Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde

Nick Ceulemans van C.T. Architects kreeg de opdracht om een appartement op het gelijkvloers om te vormen tot een geschikte woonst voor een opdrachtgever die in 2008 in een rolstoel belandde na een auto-ongeval. De architect komt tijdens I Am Architect omstreeks 16u45 het bijzondere project toelichten. 

Inspirerend is slechts een van de vele eigenschappen die je het project kan toedichten, want sindsdien is het wereldwijd gepubliceerd in 10 talen en werd het bekroond met diverse internationale awards zoals o.a. Best Project International Architectural Record (USA), 2 Architizer Awards (USA), de Re-Thinking te Future Award (India), World International News Award (UK) en staat het momenteel model voor enkele grootschalige woonprojecten in Qatar en China.

Het bureau veranderde het appartement van de onfortuinlijke opdrachtgever in een moderne en rolstoelvriendelijke woonomgeving. Toch zou men op het eerste zicht niet denken dat het om een aangepaste woonst gaat. Door de aanpassingen onopvallend te integreren in de loft, is er geen sprake van een hulpbehoevende sfeer. De natte delen en de opbergruimtes van het huis zijn verpakt in twee kleine volumes. Hierdoor konden de architecten natuurlijk licht in de lange en smalle gang binnenbrengen. De gang doet dienst als opbergruimte door middel van uitschuifbare kasten.

 

Rust en verbondenheid

Glazen schuifdeuren leiden van de slaap- en studiekamer naar een klein achtergelegen terras. Witte muren en plafonds zorgen voor een gevoel van rust en verbondenheid. Het meubilair werd volledig aangepast aan de noden van de bewoner. Zo heeft de eettafel ingebouwde rekken en een beweegbare muurlamp. De slaapkamer heeft dan weer een multifunctionele stekkerbox met lamp op een ergonomische hoogte.