Doorzoek volledige site
08 juni 2015 | WOUTER VAN DEN BOSSCHE

Sika renoveert balkons residentie Leiebos in Antwerpen

Illustratie | Sika
Illustratie | Sika
Illustratie | Sika
Illustratie | Sika

De balkons van het residentiële appartementsgebouw Leiebos in Antwerpen waren in 2014 dringend aan renovatie toe. Sika voorzag de betonelementen van een regenvaste coating die gebruik maakt van de luchtvochtigheid om het uithardingsproces in gang te zetten. De werken werden uitgevoerd door Renotec.

Totaalrenovatie balkons

Residentie Leiebos is een residentiële hoogbouw van vijftien verdiepingen hoog en werd in de jaren zeventig opgetrokken. Na zo’n veertig jaar was het tijd voor een renovatie van de 38 000 m2 balkons die de voor- en achterzijde van het gebouw tellen. De oude vloer en de chape werden uitgebroken en vervangen door een nieuwe ondervloer met duurzame waterdichting, nieuwe vloeren, borstweringen en balustrades.

 

Vrijwel onmiddellijk regenvast

Om te vermijden dat de terrassen over een tiental jaren terug gerenoveerd moesten worden, besliste ingenieur Johan Moens ze te beschermen tegen waterinfiltratie, betonrot, carbonatatie en degradatie. Hij koos daarbij voor het waterdichtingssysteem Sikafloor Decothane Clearglaze Quartz met Moisture Triggered Chemistry-technologie (MTC). Dit betekent dat de waterdichtingsmembranen zelfs in vochtige weersomstandigheden kunnen uitharden zonder te gaan opschuimen. Daardoor zal de coating bijna onmiddellijk na de toepassing regenvast zijn, een groot voordeel in het regenachtige België.

 

Vocht ontsnapt zonder blaasvorming

Concreet bestaat het systeem uit twee Sikafloor 405-coatinglagen versterkt met Reemat Premium, een niet-geweven glasvezelmat. Door de volledige integratie van dilatatievoedingen, afvoerputjes en doorvoerpijpen is de kans op waterinfiltratie minimaal. Een bijkomend voordeel zijn de PU’s die ervoor zorgen dat de coatings kunnen ademen en waterdamp kunnen doorlaten. Op die manier kan het ingesloten vocht ontsnappen zonder dat er zich blaasjes vormen. De werken aan de balkons werden uitgevoerd door Renotec uit Geel.  

 

 

GERELATEERDE DOSSIERS