Doorzoek volledige site
09 juni 2015 | SIMON SCHREURS

Laureaat B-architecten renoveert museum in Elsene

In 2013 schreef de gemeente Elsene een wedstrijd uit om haar museum grondig te renoveren. Het museum is een conglomeraat van verschillende gebouwen zoals een 19de eeuwse slachthuis, een voormalige feestzaal en een vleugel uit de jaren 1970. Het Antwerpse B-architecten zocht en vond een manier om dat conglomeraat tot één geheel te versmelten.

Een nieuwe circulatiezone rijgt de vier verschillende gebouwen aan elkaar en versmelt ze tot één museum. In deze nieuwe circulatiezone bevinden zich onder meer de inkomhal, de ticktbalie, de bookshop en een nieuw grand café.  Door de zorgvuldige inplanting van een nieuw toegangsgebouw zijn de tijdelijke en de permanente tentoonstellingsruimtes flexibel compartimenteerbaar. 

De bestaande voortuin van het museum richtte B-architecten als een volwaardige stedelijke verblijfsruimte in.  In wat vroeger woongebouw was, installeerden ze nu  educatieve ruimtes, een polyvalente zaal, ateliers en kantoorruimtes.  De stadstuin van de woning wordt een intieme beeldentuin en zal deel uitmaken van het nieuwe tentoonstellingsparcours.

GERELATEERDE DOSSIERS