Doorzoek volledige site
14 juni 2015 | MARIJKE MARIS

De Paleisbrug in 's-Hertogenbosch

Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily

De Paleisbrug van Benthem Crouwel Architects is een verhoogd park en een voetgangers- en fiets brug in één. De brug vormt, over het spoor, een verbinding tussen het historische centrum van 's-Hertogenbosch en het Paleiskwartier. Het Paleiskwartier is een nieuwe wijk die het gerechtsgebouw, diverse hogescholen, woningen en kantoren herbergt. De nieuwe brug is uitgerust met een grote zonnecollector, die de omgeving voorziet van energie.

 

De groene Gement

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog, verdedigde 's-Hertogenbosch zich door het omringende landschap te laten overstromen. Een groot deel van dat land is ook nu nog niet bebouwd. Dat betekent dat 's-Hertogenbosch grenst aan een open, groene omgeving, de Gement. De Gement is uniek zowel vanuit historisch als vanuit landschappelijk oogpunt. Nergens in Nederland vind je zoveel natuurlijke schoonheid, zo dicht bij het centrum van een stad. Omwille van de lengte van de brug (250 meter) en het spectaculaire uitzicht over de Gement, creëerde men een recreatiegebied op de brug.


Geïntegreerd geheel

Het park op de brug sluit aan bij het uitzicht, maar ook bij het vele groen langs de rivier de Dommel en bij het recreatiegebied rond de Hofvijver in het Paleiskwartier. Planten, bomen, bestrating, meubels en verlichting zijn allemaal geïntegreerd in de brug van weerbestendig staal. De roestige kleur van dit staal is kenmerkend voor de Paleisbrug. Weerbestendige staal is een legering met een grote dichtheid, waardoor het corrosie proces heel traag verloopt. Dit betekent dat het metaal bloot kan blijven liggen.

Het weer tast ongeveer 0,5 mm per 100 jaar aan, bij dit staal, en de platen zijn overal dikker dan 1 mm. Staal corrodeert aan twee kanten. Op die manier heeft de brug dus een levensduur van ten minste 100 jaar. Bovendien past de robuuste uitstraling van de stalen constructie goed bij de sfeer die gecreëerd wordt door de vestingswerken van de stad.


Drie zones

De posities van planten, bloembedden en bomen, werden bepaald in samenwerking met Piet Oudolf. De planten en struiken op de brug zijn verdeeld in drie zones, elk met hun eigen karakter. Aan de kant van het centrum van de stad, zal de brug lage, savanne-achtige planten en individuele bomen tellen. Boven de spoorweg, komen enkel lage planten, in lijn met het uitgebreide uitzicht. Aan de kant van het Paleiskwartier zal de brug meer een bosachtige karakter hebben. De nieuwe groene zone creëert een eco-systeem in het centrum van de stad en biedt ruimte aan flora en fauna.
's Avonds zijn de planten, bankjes en paden verlicht door ledverlichting. Zo is de brug ook na zonsondergang een aangename plek.


Zonnecollector

Om de brug ijsvrij te houden tijdens de winter, is er vloerverwarming voorzien. Strooizout is geen optie, omdat dit de planten zou doden en het materiaal zou beïnvloeden. Benthem Crouwel zocht naar een duurzame oplossing hiervoor. Hij vond het antwoord door de Paleisbrug te laten fungeren als een gigantische zonnecollector. De vloerverwarming / zonnecollector is verbonden met een warmte / koude opslageenheid. Tijdens de zomer, haalt de brug meer warmte uit de omgeving dan er nodig is tijdens de winter. Zo kan het project ook energie leveren aan de omliggende wijk.

 

GERELATEERDE DOSSIERS