Doorzoek volledige site
18 juni 2015 | EMMA MARIS

Kantoorgebouw Aktiefinvest - complex Avril: een combinatie van nieuwbouw en vernieuwbouw

Illustratie | AR-TE
Illustratie | AR-TE
Illustratie | AR-TE
Illustratie | AR-TE
Illustratie | AR-TE
Illustratie | AR-TE
Illustratie | AR-TE

In opdracht van immovennootschap Aktiefinvest ontwierp AR-TE het kantoorgebouw Aktiefinvest - complex Avril dat met zijn zes verdiepen plaats biedt voor 14 verschillende huurders. Het project combineert nieuwbouw en vernieuwbouw in een modern geheel. De werken vingen aan in september 2012 en waren voltooid in juli 2014. 

Ambitieuze ontwerpkeuzes

Het afgewerkte gebouw bestaat zowel uit nieuwbouw als vernieuwbouw. Het deel dat werd vernieuwd sloot oorspronkelijk aan op het belendende kantoorgebouw. In het ontwerp kozen de architecten er echter voor om de gebouwen van elkaar los te koppelen. Dat geldt ook voor de ondergrondse parkeergarage: Aktiefinvest – complex Avril kreeg een aparte toegang tot de parkeergarage, waar plaats is voor 92 wagens. Het oorspronkelijke gebouw werd gekenmerkt door een erker. Deze werd gerecupereerd en kreeg een moderne herinterpretatie in het nieuwe gebouw. Het strak afgelijnde volume dient als verbindingselement voor de twee verschillende bouwhoogtes van de belendende gebouwen.

 

Transparantie en lichtinval

Om maximale interactie met het openbaar domein waarop het gebouw zich bevindt te garanderen, werkten de architecten het gelijkvloers zo transparant mogelijk uit. Op het gelijkvloers en op de eerste verdieping zorgen inpandige patio’s voor voldoende lichtinval. De hogere verdiepen voorzag AR-TE dan weer van verdiepingshoge raamopeningen, om zoveel mogelijk daglicht te laten binnenvallen.

 

Duurzaamheid en ecologische materialen

De architecten hadden tot doel een maximum energiepeil van 50 te behalen, zowel voor het gerenoveerde als voor het nieuwe gedeelte. Ze slaagden erin dit te verlagen tot een energiepeil van 47 dankzij doorgedreven isolatie aan de hand van 14cm Resol, luchtdichte folies, zonneweringen, koelplafonds en energiezuinige T5-verlichtingsarmaturen met aanwezigheidsdetectie en daglichtregelingen. Verder wordt het gebouw gekenmerkt door het gebruik van Accoyahout voor het buitenschrijnwerk in de klassieke ramen en in de vliesgevels. In combinatie met de drievoudige beglazing geven deze ramen performante prestaties qua isolatie. Tot slot realiseerden de architecten ook een BEO-installatie (boorgat-energieopslag) onder de nieuwbouw. Deze bestaat uit 44 diepteboringen tot een diepte van 50 meter. Zo worden de verwarmingskosten in dit modern gebouw gedrukt.