Doorzoek volledige site
18 juni 2015 | EMMA MARIS

UZA Moeder- en Kindcentrum: een deel van het ziekenhuis met een eigen identiteit

Illustratie | SVR-ARCHITECTS
Illustratie | SVR-ARCHITECTS
Illustratie | SVR-ARCHITECTS
Illustratie | SVR-ARCHITECTS
Illustratie | SVR-ARCHITECTS
Illustratie | SVR-ARCHITECTS
Illustratie | SVR-ARCHITECTS
Illustratie | SVR-ARCHITECTS
Illustratie | SVR-ARCHITECTS

In opdracht van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen realiseerde SVR-ARCHITECTS een Moeder- en kindcentrum. De uitdaging was dit centrum in het ziekenhuis te integreren, maar het een eigen identiteit te bezorgen. De bouwwerken begonnen in oktober 2011 en werden voltooid in april 2015.

Moeder-en kindcentrum met optimistisch karakter

Voor de kinderen moest het gebouw een herkenbaar geheel vormen. Daarom was het belangrijk dat dit centrum een eigen identiteit kreeg, los van de rest van het ziekenhuis. Dit realiseerde SVR-ARCHITECTS door een apart volume te creëren met een eigen vormentaal en zijn eigen inkom. Het sobere karakter van het gebouw schept een aangename, veilige sfeer die bijdraagt tot het welbevinden van zowel de patiënten als de familie en de medewerkers van het ziekenhuis. Ook heeft deze ‘healing environment’ een positieve invloed op het genezingsproces van de patiënt. Het centrum straalt dus geen kinderlijkheid uit, maar optimisme.

 

Moeder en kind omringd door zorgen

In het Moeder- en kindcentrum brengt het UZA specialisten gynaecologie, kindergeneeskunde en intensieve neonatale zorg zo dicht mogelijk bij elkaar. Moeder en kind kunnen in deze afdeling terecht gedurende de volledige cyclus, van conceptie naar bevalling en zuigeling, tot adolescentie. Bijgevolg moeten patiënten zich minder verplaatsen en bevinden de specialisten zich dichter bij elkaar. Dit bevordert overleg en de uitwisseling van informatie. Op deze manier organiseren de zorgverstrekkers zich letterlijk en figuurlijk rond de moeder en het kind, niet andersom.

 

Lichtinval zonder warmtelast

SVR-ARCHITECTS legde de nadruk op optimaal gebruik van daglicht door kamerbrede en –hoge ramen. Verder bestaat de dubbele glazen gevel aan de zuid-westgevel uit bewegende glazen lamellen die mee bewegen met de stand van de zon. Zo beperkt het bedrijf de warmtelast en verzekert het een aangenaam uitzicht en lichtinval in de kamers.

 

Duurzaamheid dankzij zonneschermen en beweegbare lamellen

Bij de realisatie van het Moeder- en kindcentrum besteedde SVR-ARCHITECTS ook aandacht aan duurzaam bouwen. De klassieke elementen zoals thermische isolatie en beglazing met hoog rendement vulde het bedrijf aan met zonneschermen op de oostgevel en de voorgenoemde dubbele glazen gevel van beweegbare lamellen aan de zuid-westgevel. SVR-ARCHITECTS plaatste eveneens een BEO-veld, luchtgroepen op lage temperatuur en klimaatplafonds. De zonnewering en verwarming zijn uitgerust met automatische sturing. Het bedrijf opteerde verder voor ledverlichting, en voorzag de daken van groen. 

GERELATEERDE DOSSIERS