Doorzoek volledige site
18 juni 2015 | EMMA MARIS

Styfhals realiseerde uitbreiding Basisschool de Toverberg in Kampenhout

Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Koen Van Damme
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Koen Van Damme
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Koen Van Damme
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Koen Van Damme
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Koen Van Damme
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Koen Van Damme
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Koen Van Damme

Het gemeentebestuur van Kampenhout vaardigde in 2009 een wedstrijd uit voor het uitbreiden en het vernieuwen van Basisschool de Toverberg. Styfhals won met zijn ontwerp de wedstrijd. De finale oplevering vond plaats in 2014.

Oud en nieuw

De vraag van het gemeentebestuur was de school uit te breiden, aangezien die kampte met een tekort aan klaslokalen en speelruimtes. Styfhals besloot een deel van de bestaande school te behouden en een ander deel af te breken. Ze trokken een nieuw gebouw op, evenwijdig met het achterliggende bos, en verbonden dat aan het oude gebouw met een overdekte speelplaats. Zo werd de speelruimte van de kleuterschool ook afgescheiden van die van de lagere school. De overdekte speelplaats vervult dus de rol van connector, symbolisch, maar ook functioneel. Hij biedt namelijk eveneens toegang tot de refter en de sporthal, die behoren tot het oude gebouw.

 

Openheid en maximale benutting

De grootste uitdaging voor de architecten was het terrein maximaal te benutten, zonder het gevoel van ruimte te verliezen. Ze slaagden erin de massiviteit van het oude gebouw en van het nieuwe balkgebouw te breken door middel van de transparante overdekte speelplaats. Ook de ruimtes zelf worden optimaal benut: de refter, sporthal en de overdekte speelplaats kunnen worden ingezet als polyvalente ruimtes voor gebruik door de gemeente, sportverenigingen en voor buitenschoolse activiteiten.

 

Speels karakter met referenties naar de natuuromgeving

Kampenhout is een landelijke gemeente met veel groen. De groene volkernpanelen, die Styfhals plaatste over het balkgebouw en over het oude gebouw, refereren naar de weelderige natuuromgeving van de school. Verder werd er aandacht besteed aan het creëren van een speels karakter voor de school. Dit deed Styfhals door kleurenspel en door een nieuwe inkom te plaatsen aan de straatkant.

 

Licht en eenvoudig geheel

De architecten besloten de overdekte speelplaats te realiseren met een geperforeerd steeldeck dat ze bevestigden op een minimalistische stalen structuur. Het geheel oogt licht en eenvoudig omdat zowel het steeldeck als de staalstructuur dezelfde kleur kregen. Zo zijn enkel lichte kolommen zichtbaar. Verder verschool Styfhals de ronde verluchtingskanalen van het ventilatiesysteem tussen de draagprofielen van het dak en de glasvliesgevel. Ze zijn dus niet zichtbaar in de binnenruimte, waardoor een verlaagd plafond overbodig werd en storende elementen vermeden werden.

 

Optimale oriëntatie en goede isolatie

Bij het ontwerp had Styfhals ook aandacht voor duurzaam bouwen. De school werd zo georiënteerd dat warmteverliezen en overhitting vermeden worden. Het bedrijf voorzag de nieuwbouw van goede isolatie en luchtdichtheid, en isoleerde tevens de gevels en de dakopbouw van het oude gebouw. Tot slot koos Styfhals de afwerkingsmaterialen met oog op duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid. 

GERELATEERDE DOSSIERS