Doorzoek volledige site
26 juni 2015 | MARIJKE MARIS

Pier 55 Park in Manhattan

Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily
Amfitheater Illustratie | Archdaily
Amfitheater Illustratie | Archdaily

Miljardair Barry Diller, voorzitter van IAC/InterActiveCorp en voormalig hoofd van Paramount Pictures en Fox, gaf Thomas Heatherwick de opdracht om een futuristisch park te ontwerpen in Manhattan. Het project zal 170 miljoen dollar kosten. Het nieuwe park vervangt de verslechterde Pier 54. De nieuwe Pier 55 wordt een weelderig glooiend landschap, op 300 paddestoelvormige, betonnen kolommen, langs de kustlijn van de Hudson rivier. Heatherwick zal samenwerken met landschapsarchitect Mathews Nielson.

 

Een beter New York

Het park zal openluchtoptredens herbergen, fungeren als een toevluchtsoord voor zeebaars en de stad bewaken tegen stormweer.

'New York's waterkant biedt enorme kansen voor openluchtrecreatie en Pier 55 is het perfecte voorbeeld van hoe we die bron kunnen aanboren om een ​​meer plezierige stad voor iedereen te bouwen', zegt gouverneur Andrew M. Cuomo. 'Het bouwen van deze nieuwe pier zal het landschap van de Hudson rivier sterk verbeteren. Ik dank de Diller-von Furstenberg familie voor hun vrijgevigheid en hun visie in het streven naar een beter New York'.

'De Hudson rivier is uitgegroeid tot een bestemming voor miljoenen New Yorkers uit de vijf stadsdelen', zegt burgemeester Bill de Blasio. 'De revitalisering en transformatie van deze pier in een levendige kunst- en gemeenschapsruimte zal nieuwe energie en nieuwe bezoekers naar onze waterkant lokken'.


Amfitheater

Het bosrijke park voor de kust zal 3 openluchtpodia tellen, waaronder een amfitheater met 800 zitplaatsen. Bezoekers zullen via 2 steiger-achtige paden toegang vinden tot het park. Deze paden sluiten terug aan op een uitgebreide esplanade die van Bloomfield Street naar 14th Street loopt. De overheid financiert deze boulevard.

De bouw van de 2,7 hectare grote Pier 55 start naar verwachting in 2016.