Doorzoek volledige site
28 juni 2015 | FREDERICK DAENEN

ABDM architecten ontwerpt nieuw kantoorgebouw Politiezone Puyenbroeck

ABDM architecten en aannemer Vandenbussche bezorgen Politiezone Puyenbroeck een duurzaam BEN-kantoorgebouw. Het nieuwe bouwvolume wordt achter het bestaande bakstenen gebouw ingeplant. De neutrale opstelling en het sobere materiaalgebruik moeten de historische en architectonische waarde van het bestaande gebouw accentueren. 

Nieuwe ontmoetingsplek

Het verplaatsen van de bestaande hekstijlen en hekwerk creëert een nieuwe openbare ontmoetingsplek die toegang verschaft tot zowel het oude kerkhof als het politiekantoor. De publiek toegankelijke zone van het gebouw is laagdrempelig en afgescheiden van de zone voor politiediensten. Door de kantoorruimtes te oriënteren naar de groene zone aan het oude kerkhof, worden aangename zichtlijnen gecreëerd. Grote raampartijen laten maximale daglichttoetreding toe en zijn maximaal noord-oost georiënteerd om oververhitting te vermijden. Naast aandacht voor flexibiliteit werd er ook veel aandacht besteed aan een optimale organisatie van de verschillende diensten in combinatie met een heldere en leesbare circulatie. 

De vormgeving en het materiaalgebruik moeten de hedendaagse werking van de politie weerspiegelen: functioneel, transparant en communicatief. 

 

Groene energiebronnen

Aangezien het gebouw een BEN-gebouw is, zal het weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die toch nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald. Fundamentele duurzaamheid maakt integraal deel uit van het gehele concept en is gebaseerd op het behoud van balans van energiestroom, balans van massastroom en balans van welzijn en welvaart. Het nieuwe politiekantoor wil vooral een aangename en stimulerende omgeving bieden voor zijn gebruikers en bezoekers.