Doorzoek volledige site
28 juni 2015 | FREDERICK DAENEN

Circadiaanse huizen voor meer licht, het hele jaar door

Naar aanleiding van de langste dag van het jaar wijst VELUX Groep op het belang van natuurlijk licht in woningen. Op 21 juni vierden we namelijk de zomerzonnewende, die het begin van de zomer inluidde. Op die dag genoten we dus maximaal van het natuurlijke licht. De manier waarop we van dat licht genieten, kan evenwel variëren.

Het belang van ‘circadiaanse’ huizen

Daglicht zorgt voor meer comfort in onze leefruimtes en biedt tal van voordelen. Natuurlijk licht zorgt voor een bijzondere sfeer in ons interieur naargelang het seizoen en functioneert ook als een gratis energiebron die onze leefruimtes verwarmt.

Natuurlijk licht in huis binnenlaten zou dus een prioriteit moeten zijn. Dat zegt ook Myriam Aries, spreker op de Healthy Buildings-conferentie georganiseerd door VELUX Groep in Eindhoven in de maand mei. De essentiële boodschap van deze specialist inzake de behoefte aan daglicht in gebouwen is dat het cruciaal is ramen zo te plaatsen dat zij de ruimtes correct verlichten. Daglicht is niet alleen nuttig voor onze dagelijkse activiteiten zoals lezen en schrijven. De variaties van natuurlijk licht in de loop van de dag en naargelang de seizoenen zijn eveneens cruciaal om ons bioritme te bewaren.

Volgens Myriam Aries zou het ritme van de natuur vaker naar binnen moeten worden gehaald. Men zou dus 'circadiaanse' huizen moeten ontwerpen, die de slaap-waakcyclus van de bewoners afstemmen op de dag-nachtcyclus en op de lengte van de dagen naargelang de seizoenen. "Licht is de belangrijkste bron van controle over onze lichaamsritmes. Als het lichaam niet voldoende wordt blootgesteld aan licht, dan wordt onze biologische klok verstoord. Dat kan leiden tot een slechte slaap, die ons op zijn beurt energie doet verliezen die we nodig hebben tijdens de dag," verklaarde Myriam Aries tijdens de workshop van VELUX Groep.

 

Oriëntatie van de ramen

Het is ook belangrijk om de ramen goed te oriënteren. Als de zon 's morgens opkomt en je kan genieten van de zonnestralen dankzij een raam dat naar het oosten is gericht, is dat het signaal dat de dag begint en dat je wakker moet worden. 's Avonds gaat de zon onder en zien we, dankzij een raam dat naar het westen is gericht, het verzwakkende licht dat ons aangeeft dat het tijd is om te gaan slapen.

"Onze interne biologische klok wordt geregeld door het licht. In een gebouw ontworpen met aandacht voor onze gezondheid zijn de ruimtes zo gepositioneerd dat zij de dagelijkse cyclus van het daglicht kunnen volgen. De ruimtes waarin wij wakker worden, ontbijten en de ochtend doorbrengen, zijn naar het oosten gericht, en de ruimtes waarin wij ons ontspannen na het werk, zijn naar het westen gericht," legt Myriam Aries uit.

 

Gezonde gebouwen

Veel architecten willen gezondheid en goede lichtinval wel prioriteit geven, maar leggen de nadruk in realiteit toch meer op andere bekommernissen, zoals energie- en budgettaire overwegingen.

Nochtans zorgt volgens VELUX een optimale lichtinval vaak voor minder energieverbruik en een lagere elektriciteitsfactuur. Door een deskundige plaatsing van de ramen kan het zonlicht de woning verwarmen in de winter en verluchten in de zomer. Naast het feit dat ramen deze voordelen bieden, zijn ze het hele jaar door een bron van welzijn door het natuurlijke licht dat ze binnenlaten in onze leefruimtes. 

GERELATEERDE DOSSIERS