Doorzoek volledige site
29 juni 2015 | SIMON SCHREURS

BURO II & ARCH+I breidt woonzorgcentrum Sint-Jozef Evere uit

Klaas Verdru Illustratie | BURO II & ARCH+I
Klaas Verdru Illustratie | BURO II & ARCH+I
Klaas Verdru Illustratie | BURO II & ARCH+I
Klaas Verdru Illustratie | BURO II & ARCH+I
Klaas Verdru Illustratie | BURO II & ARCH+I

Onlangs werd woonzorgcentrum Sint-Jozef Evere opgeleverd. De uitbreiding van de woonzorgcampus gebeurde in opdracht van woonzorgcentrum Sint-Jozef, het lokaal dienstencentrum Aksent en de private investeerder Evere Green. De opdrachtgevers deden beroep op Architectenbureau BURO II & ARCH+I dat op zijn beurt beroep deed op studiebureau Istema voor de technieken.

BURO II & ARCH+I koos voor natuurlijke zachte materialen en veel glas om maximaal daglicht toe te laten. De keuze voor een met hout beklede gevel zorgt voor een sterke integratie met de parkomgeving. Het gebouwenconcept gaat uit van drie programmaclusters, geïntegreerd in één architecturaal en functioneel geheel. Een eerste cluster is het lokaal dienstencentrum dat naar het park gericht is. De 3 leefgroepen voor telkens 10 dementerende bewoners zijn ondergebracht in gestapelde balkvormige bouwlagen die als woonentiteit functioneren. De derde cluster is die van 17 flats geïntegreerd in een torenvolume.

 

Transparante verbinding

Een  transparante verbindingsgang verbindt de nieuwbouw met de bestaande gebouwdelen. De circulatie tussen de zorgfuncties en de autonome woonvormen wordt maximaal gesplitst: de hoofdtoegang voor de nieuwe zorgafdeling blijft aan de Marnestraat 89. De poort aan de Picardiëstraat (Stroobandtstraat) blijft behouden voor leerlingen en fungeert als hoofdtoegang tot de assistentiewoningen en het lokaal dienstencentrum. De inrit naar de ondergrondse parkeergarage wordt ontsloten vanaf de Picardiëstraat.