Doorzoek volledige site
30 juni 2015 | SIMON SCHREURS

Delva Landscape Architects ontwerpt de Tuin van het Verhaal

Delva Landscape Architects is geselecteerd voor het ontwerp van  een nieuwe tuin voor het Johan de Witthuis in Den Haag. Met De Tuin van het Verhaal wil Delva het gebouw onlosmakelijk laten verbinden met zijn buitenruimte. Bij het monumentale pand Johan de Witt past een tuin die recht doet aan de gouden eeuw, zo redeneerde Delva Landscape Architects. Op lyrische wijze rechtvaardigt het zijn tuinontwerp.

Jaarrond presentatie van bolgewassen Seizoenen

Seizoenen lopen naadloos over in elkaar met een doordacht gekozen beplantingsplan. Een beplantingsplan dat hoofdzakelijk bestaat uit bijzondere bollen (vaak botanische soorten). Door te kiezen voor deze slank opgaande soorten ontstaat een uniek bloemveld dat een spel aan gaat met de stalen hoogteprofielen van Nederland. Dit onderdeel van de tuin vormt het verhaal van innovatie, cultuur, tuinkunst en pure schoonheid. Als een rijk boeket bloemen dat iedere dag verandert.

 

Een vernieuwend ensemble

Het ontwerp creëert een sterke verbondenheid tussen gebouw en buitenruimte. De omsloten tuin vormt de essentiële aanvulling op de diversiteit aan kamers van het de Witthuis. De tuin wordt in de as beëindigd door het pivoterend hek. Bij parkeren sluiten de element zich, bij evenementen staan ze open en vormt de parking de ruimte voor catering, bar of podium voor een tuinconcert.    

 

Het verhaal van Nederland

De tuin presenteert de uitzonderlijke topografie van Nederland door middel van een serie stalen hoogteprofielen. Deze worden als unieke elementen gepresenteerd in een bloemenzee van bolgewassen. De polders in het profiel vormt de infiltratieruimte voor het water van de daken. Techniek en esthetiek ontmoeten elkaar hartelijk. Typisch Nederland.    

 

De kracht van het water

Schoonheid als resultaat van het creëren van een werkend landschap. Dat is Nederland, dat is ook de tuin Johan de Witt. Het water van de daken en het plein wordt niet meer geloosd op het riool maar vormt bij regen een verrassend en spannend spel in de tuin. Het water stroomt naar de tuin waar het kan gaan infiltreren.

GERELATEERDE DOSSIERS