Doorzoek volledige site
07 juli 2015 | QUINTEN EVENS

Beliris renoveert 83 sociale woningen in Molenbeek

De buitenkant van het complex Illustratie | K. Burnay
Het Sint Lazaruscomplex Illustratie | K. Burnay
De loopbruggen Illustratie | Eric Herchaft
De binnenkant van het complex Illustratie | Erik Herchaft
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Eric Herchaft
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Eric Herchaft

Het sociale wooncomplex Sint-Lazarushof steekt in een nieuw jasje. Beliris toverde samen met aannemer Strabag de 180 oude appartementen om in 84 grotere lofts. Bureaus A.M. JMG Architectes, CM Architectes Associés en VK Engineering versterkten het team. Cosep stond in als veiligheidscoordinator.

Na klachten in 2010 over de staat van het complex, nam Beliris de taak op zich om het gehele Sint-Lazarushof te renoveren. Het oorspronkelijke gebouw dateerde van 1927 en telde 180 appartementen.

Het voornaamste doel was dan ook om de kwaliteit van de appartementen te verbeteren. Maar ook de gemeenschappelijke voorzieningen, zoals de polyvalente zaal en de technische installaties, zijn herdacht. Kinderen en volwassen kunnen zich nu uitleven op een heraangelegd binnenplein. 

 

Groene renovatie

Energiebesparing speelde een belangrijke rol in dit project. Daarom werden de gevels en de daken duurzaam geïsoleerd. Omdat de gebouwen geen kelder hebben, werden de nieuwe verwarmingsinstallaties op de daken geplaatst.

Andere maatregelen, zoals een ventilatiesysteem met warmterecuperatie en warmwaterproductie door middel van zonnepanelen, drukken stevig op de energiefactuur. 

 

Modernistisch leven

Joseph Diongre, een Brusselse architect, kreeg in 1925 de opdracht om het complex zijn voormalige vorm te geven. De modernistische voorkeuren van de architect zijn ook nu nog herkenbaar, onder meer aan de typische ballustrades. 

Dat staat echter niet in de weg van de levenskwaliteit. Het complex heeft nu meer volume aan de achterzijde van het gebouw, wat meer ruimte te creëert  in de appartementen. Liften en loopbruggen maken het hele complex toegankelijk voor mindervaliden.