Doorzoek volledige site
02 juli 2015 | MARIJKE MARIS

Serpentine Gallery Pavilion 2015: een experiment met plastic

Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen

Het SelgasCano paviljoen, dat vorige week opende voor het publiek, bestaat uit twee lagen van gekleurde ETFE plastic (Ethyleen Tetrafluorethyleen), gewikkeld rond een wit, stalen frame. Bij de onthulling van het 15de Serpentine Gallery Pavilion in Londen legden architecten José Selgas en Lucía Cano uit hoe hun structuur speelt met gekleurde, doorzichtige en gespiegelde plastic folie. 

 

Een experiment

"Het hele paviljoen was een soort experiment voor ons," zegt Selgas in de film. "We wilden verschillende dingen testen met nieuw materiaal, in dit geval ETFE. We wilden schaduwen, kleuren en effecten uitproberen die we nooit eerder hadden getest."

Sommige delen van de structuur SelgasCano worden bedekt met grote vellen gekleurd ETFE, terwijl andere stukken in strips van het materiaal worden gewikkeld. Het in Madrid gevestigde architectenbureau koos er ook voor om de doorzichtigheid van het materiaal te variëren.

"We hebben in vele opzichten besloten om te spelen met ETFE," zegt Selgas. "We hebben verschillende effecten verkend en onderzocht wat de mogelijkheden zijn wanneer je de transparantie behoudt of wanneer je verschillende spiegeleffecten toevoegt."


Kleurenspel

De lagen van gekleurde plastic gieten veelkleurige patronen over de vloer van het paviljoen wanneer de zon schijnt. "De belangrijkste kleur voor ons is de kleur van de vloer," zegt Selgas. 'Die moest wit zijn om al de effecten van het dak te kunnen opvangen.'


De vorm

De structuur bestaat uit vier armen, die aftakken van een centrale ruimte waarin we een bar en een vergaderruimte terugvinden. Selgas zegt dat deze vorm organisch evolueerde, naarmate de architecten experimenteerden met de manier waarop de ETFE platen uitgestrekt konden worden over het stalen frame.

"Mensen vragen ons waarom we kozen voor deze vorm," zegt Selgas. "Maar de vorm komt voort uit het uitrekken van het materiaal. We probeerden dat zo ver mogelijk te doen."

Er zijn meerdere ingangen en uitgangen aan het paviljoen en er is geen voorgeschreven route door de structuur. Selgas zegt dat hij erop gebrand is om te zien hoe mensen gebruik zullen maken van de ruimte. "Het experiment is ook nauw verbonden met de mensen die het paviljoen bezoeken, we willen het aan hen laten om te beslissen hoe ze het paviljoen interpreteren, hoe ze erin willen bewegen. Er is een grote vrijheid."

Het 2015 Serpentine Gallery Pavilion opende op 25 juni en sluit de deuren op 18 oktober. Het zal heel wat evenementen en gastsprekers ontvangen.