Doorzoek volledige site
08 juli 2015 | WOUTER VAN DEN BOSSCHE

NZEB-symposium 2015: Passive and Beyond

Illustratie | Passiefhuis-Platform
Illustratie | Passiefhuis-Platform
Illustratie | Passiefhuis-Platform

Na alweer een succesvolle editie vorig jaar organiseert vzw Passiefhuis Platform (PHP) op donderdag 5 november 2015 weer het NZEB-symposium voor de passiefbouwindustrie. Deze editie van het congres vindt opnieuw plaats in de Brusselse AREA42 en zal zich onder meer bezighouden met de nood aan samenwerking als gevolg van de stijgende vraag naar grote passiefprojecten.

Slimme GEIT

Nieuw dit jaar is de uitreiking van de slimme GEIT. Deze onderscheiding is niet in het leven geroepen voor de agro-industriële sector, maar staat voor Gebouw, Energie-efficiëntie, Innovatie en Techniek. Teams konden tot 10 augustus 2015 hun abstracts inzenden  via info@nzeb.be voor de volgende onderwerpen: doorgedreven renovatie, financieringsoplossingen en effectieve prestaties. Een wetenschappelijk comité beoordeelde de inzendingen op basis van innovatiegraad, wetenschappelijk karakter, praktijk- en doelgroepgerichtheid en marktpotentieel. Meer info vind je hier

 

Samenwerken voor de toekomst

De bouwsector is in de afgelopen jaren sterk geëvolueerd en staat zeker nog voor een aantal ingrijpende veranderingen in de toekomst. Enerzijds ziet de markt er iedere dag anders uit, anderzijds legt elke legislatuur nieuwe normen op voor de sector. Daardoor wordt de vraag naar energiezuinige manieren van bouwen en renoveren elk jaar groter.

Maar het is pas sinds kort dat passiefprojecten echt grote proporties beginnen aan te nemen, als resultaat van de steeds betere technische expertise waarover bedrijven in de bouwsector beschikken. Het NZEB-symposium zal zich buigen over de uitdagingen die deze totaalprojecten met zich meebrengen en wil zo de weg naar de toekomst tonen. Samenwerking is daarbij het sleutelwoord.

 

Groeiend succes sinds 2002

De eerste editie van het door het Passiefhuis Platform (PHP) georganiseerde evenement vond plaats in Westerlo in 2002, toen nog onder de naam PassiveHouse Symposium. In de komende jaren groeide het aantal bezoekers telkens weer, tot het congres in 2007 moest verhuizen naar een grotere locatie: Tour & Taxis in Brussel. De organisatie kon toen rekenen op zo’n 350 bezoekers die kwamen luisteren naar een dertigtal experten.

De edities van 2010, 2011 en 2012 vonden plaats in het Brusselse Crowne Plaza hotel en behandelden thema’s zoals sociale en collectieve huisvesting, economisch ventileren en verwarmen, nulenergieprojecten, wijkontwikkeling, inwonersfeedback en renovatie naar 100% passief. In 2013 stak PHP het symposium ten slotte in een nieuw jasje met de gloednieuwe locatie AREA42 en de naamsverandering naar NZEB-Symposium: Passive and Beyond.

 

Projecten, trends en vaklui

Tijdens de NZEB-conferentie zullen deelnemers kennis maken met boeiende en vernieuwende projecten, op de hoogte blijven van de nieuwste trends en contacten leggen met meer dan driehonderd architecten, bedrijfsleiders en projectverantwoordelijken. Het wetenschappelijke congres richt zich tot iedereen die beroepshalve te maken krijgt met bouwen, verbouwen, ruimtelijke ordening en stadsplanning. Daartoe behoren onder meer architecten, ingenieurs, studiebureaus, beleidsmakers, duurzaamheidsambtenaren, projectontwikkelaars, installateurs, aannemers en publieke organisaties.

 

Ga naar de website van NZEB-symposium voor meer praktische informatie.