Doorzoek volledige site
11 augustus 2015 | ANKE GEELEN

Dwaaltocht van 1 kilometer in stalen C-mine labyrint

Vormen zoals bollen, cilinders en kegels zijn geknipt uit de muren van de doosconstructie. Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin

Op het binnenplein van C-mine in Genk staat sinds kort een stalen labyrint dat ontworpen is door Gijs Van Vaerenbergh.  De stad Genk gaf deze opdracht aan het architectenduo Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van C-mine.

Het atypische labyrint heeft een oppervlakte van 37,50 vierkante meter, weegt 186 ton en is 5 meter hoog. De stalen platen zijn 5 millimeter dik en zijn geometrisch uitgehold. “Door een monotone opeenvolging van hoge gangen, wordt de kijker geconfronteerd met openingen die onthullen wat zich aan de andere zijde van de wanden bevindt,’ aldus Gijs Van Vaerenbergh. 

 

Booleaanse openingen

Een reeks holten zijn gevormd in de stalen wanden door gebruik te maken van Booleaanse transformaties. Vormen zoals bollen, cilinders en kegels zijn geknipt uit de muren van de doosconstructie. Deze holtes creëren ruimtes en perspectieven die zorgen voor een herinterpretatie van het klassieke labyrint.

 

Interactie met koolmijnsite

“Sommige openingen werpen een blik op de omgeving van het labyrint en kunnen gebruikt worden als punten van oriëntatie gedurende de gehele reis.” Op deze manier is er interactie tussen de mijnsite en het labyrint. Als bezoekers de mijnschachten beklimmen hebben ze een uniek zicht op de installatie en onthult het labyrint eigenlijk zijn geheimen.

Het architectenduo Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh  kent u vast van ‘Reading between the Lines’ oftewel het 'doorkijkkerkje' in Borgloon. Nog tot 30 september kan je verdwalen in het stalen labyrint. De installatie is ontworpen door Bollinger + Grohmann en uitgevoerd door Meuwes Laswerken.

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS