Doorzoek volledige site
18 augustus 2015 | MARIJKE MARIS

Een duurzame sanering: de Oude Gasfabriek in Lier

Illustratie | de Architecten
Illustratie | de Architecten
Illustratie | de Architecten
Illustratie | de Architecten
Illustratie | de Architecten
Illustratie | de Architecten

Op de site van de Oude Gasfabriek aan de Lierse stadsrand komt een nieuw project van De Architecten NV. Verdeeld over 4 gebouwen vinden we er 134 woonentiteiten. Een wandeldek verbindt de gebouwen en herbergt een bewonersparking. Het geheel rust in een nieuw aangelegd park, ontworpen door Landlab en gerealiseerd door Avantgarden. Naast een gevarieerd aanbod van appartementen en assistentiewoningen komen er ook commerciële ruimten en horecagelegenheden.

Achtergrond

Het gebouwencomplex van de gasfabriek is opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed. Vanuit milieutechnische en financiële randvoorwaarden was het behoud of het gedeeltelijk instandhouden van het voormalig hoofdgebouw van de gasfabriek en de directeurswoning helaas geen haalbare kaart. Het perceel kent immers een historische vervuiling door de vroegere industriële activiteiten. Een sanering drong zich op. Daarvoor diende de bestaande en verwaarloosde bebouwing gesloopt te worden. Op de vrijgekomen site werd een nieuw stedenbouwkundig ontwerp voorgelegd.


Ontwerp
 
Het Poortgebouw kondigt het project aan. Dit gebouw vormt door zijn omvang en allure een letterlijke poort tot het complex. Via het wandeldek bereik je vervolgens verder op de site 3 woongebouwen gelegen in een park. Het project en het terrein vormen architecturaal een coherent geheel, met hier en daar nuanceverschillen, afhankelijk van de exacte plek op het domein. Het Poortgebouw telt 7 bouwlagen en vormt, met de inpandige terrassen en strakke belijning, een stedelijk landmark. De opengewerkte parkappartementen herken je dan weer aan hun uitpandige, verspringende terrassen en grote raampartijen.


Belangrijkste uitdagingen

Het ontwerp diende op een elegante manier aansluiting te vinden op de omgeving. De bouwvolumes waren echter al vastgelegd in het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP). Er ontstond dus per volume een zoektocht naar een optimaal samengaan van structuur, circulatie en ontwerp. Dit resulteerde telkens in een centrale circulatiekoker met errond geschakelde woonentiteiten. De Architecten NV vertaalden het concept in een architectuur die het geheel verbindt maar ook een eigen identiteit verleent.


Troeven

Het complex sluit mooi aan op de vesten van Lier en ligt in een groene omgeving, op wandelafstand van het centrum van de stad. Je kan er genieten van ruimte, groen, licht en uitzicht. Er is aansluiting op openbaar vervoer, scholen, winkels, parkeren, ... alle voorzieningen bevinden zich in de onmiddellijke omgeving. In het bouwprogramma verwerkten de ontwerpers ook erkende assisentiewoningen.   


Bijzondere materialen of technieken
 
Een combinatie van (prefab) betonstructuur met silicaatsteen kenmerkt de ruwbouw. De gevelafwerking gebeurt op een duurzame, solide manier met gevelmetselwerk, zichtbeton en aluminium schrijnwerk. Door in te spelen op de locatie ontstaat er een heel natuurlijke variatie tussen de verschillende bouwvolumes. Met een doorgedreven isolatie, schaduwverlenende terrassen en up-to-date technieken worden de geldende nomeringen behaald en overtroffen.


Duurzaam bouwen

Het gaat om een brownfieldproject: stad en ontwikkelaar sloegen de handen in elkaar om een vervuilde site te saneren en een hedendaags woonproject te realiseren. Deze insteek geldt als basis van duurzaam bouwen. De Architecten NV behaalden het geldende E-peil door een doorgedreven isolatiesysteem en uitgekiende technieken. Er werden groendaken voorzien en fotovoltaïsche panelen geplaatst op het poortgebouw. Ook regenwater wordt gerecupereerd.  


De bouwwerken zijn gestart in 2013 en de oplevering is voorzien voor 2016.