Doorzoek volledige site
01 september 2015 | JEROEN SCHREURS

Nieuwbouw geeft topinfrastructuur aan Revalidatie- en MS-centrum Overpelt

Het Revalidatie- & MS-centrum in Overpelt – R&MSC – hoort op vlak van infrastructuur bij de beste revalidatiecentra in Europa. Zeker nu de werken aan het revalidatiegedeelte afgerond zijn, heeft het centrum infrastructuur waar andere instellingen enkel van kunnen dromen. “R&MSC heeft nu alle nieuwe technieken om revaliderende patiënten zo goed mogelijk te begeleiden.”

Het R&MSC is geen algemeen ziekenhuis, patiënten komen er in hoofdzaak om te revalideren. Het centrum heeft bijvoorbeeld geen operatiekwartier. Dat zegt Stephan Geys, coördinator van het facilitair departement van R&MSC: “We zijn vooral gespecialiseerd in revalidatie bij niet-aangeboren hersenletsels. Voor multiple sclerose zijn we bijvoorbeeld een expertisecentrum. Ook voor de behandeling van CVA’s zoals hersenbloedingen of infarcten, hersentrauma’s en coma’s staan we bekend. Zo kunnen comapatiënten tijdens de ontwaakfase bij ons meteen aan hun revalidatie beginnen.”

 

Van statisch naar dynamisch

Het gebouwencomplex van het centrum bestaat uit drie grote delen: een facilitair gebouw, een hoofdgebouw - het patiëntenverblijf  met 120 bedden verspreid over 4 verdiepingen -  en een gebouw dat de revalidatie huisvest. Dat patiëntenverblijf kreeg tussen 2003 en 2007 al een grondige renovatie, daarna waren ook de paramedische diensten aan de beurt. “Dat is het eerste wat we hebben aangepakt in het nieuwe masterplan voor de periode 2008-2018,” zegt Geys. “Dat was ook nodig, aangezien het aantal revaliderenden die van de paramedische diensten gebruik maakten, sterk toenam. We zijn de laatste dertig jaar immers van een statische naar een erg dynamische site geëvolueerd. Patiënten - voor een groot stuk rolstoelgebonden of bedlegerig - woonden vroeger letterlijk bij ons, soms wel 15 tot 20 jaar. Die verblijfsduur bedraagt nu gemiddeld tussen drie weken en zes maanden. Dat is een gevolg van de medische evolutie, de kennis op het vlak van revalidatie en de gewijzigde maatschappelijke verwachtingen. Daardoor is de ‘turnover’ natuurlijk veel groter, we krijgen meer patiënten over de vloer voor een kortere periode.”

 

Nieuwe inzichten

Grondige aanpassingen aan het revalidatiecentrum zelf drongen zich dus op. Geys: “Naast die grotere patiëntenstroom wilden we het centrum immers aanpassen aan nieuwe inzichten op het vlak van revalidatietherapie. Dat hield onder andere in dat de patiëntgebonden diensten zoveel mogelijk op het gelijkvloers werden gehuisvest. De integratie van de kinesitherapie en ergotherapie tot een gemeenschappelijke ‘kinergie’-ruimte is nog zo’n vernieuwend concept. De integratie van een sportmedisch centrum in deze therapieruimte weer een ander.”

Paul Martens van architectenbureau Nova Zembla moest al die aanpassingen verwerken in het ontwerp: “Tijdens het bouwproces moesten we veel bijsturen, vooral door de steeds veranderende inzichten op het vlak van therapeutische behandelingen.

 

Lees het vervolg van dit artikel op Careflash.be

GERELATEERDE DOSSIERS