Doorzoek volledige site
22 augustus 2015 | KARI FEYS

Nieuw jeugdcentrum en brandweerkazerne Asse

Dakaanzicht van 't Jass met bijbehorende skatevoorzieningen.
Veel volk op de officiële voorstelling
Illustratie | Fotograaf: Filip Dujardin
Veel volk op de officiële voorstelling
Brandweerkazerne Asse. Illustratie | Fotograaf: Filip Dujardin
't Jass.
Buitentrap stedelijk balkon.
Openingsfeest jeugdcentrum 't Jass.

Een tijdelijke samenwerking van C2O Architects, ORG architecten en stadsontwerpers resulteert in de creatie van een landvorm die zowel het nieuwe jeugdcentrum van Asse, 't Jass,  als de nieuwe brandweerkazerne bevat. Zowel functioneel als visueel vormen de verschillende functies van project ASCO een geheel, zonder daarbij hun architecturale eigenheid te verliezen.

Concept

De tijdelijke samenwerking van C2O Architects, ORG architecten en stadsontwerpers bundelde twee ontwerpopgaves. Aan de ene kant was er behoefte aan de bouw van een nieuw jeugdcentrum in Asse met feestzaal, administratie en jeugdcafé. Anderzijds had de gemeente nood aan een nieuwe brandweerkazerne met alle hedendaagse voorzieningen voor een optimale hulpverlening. Door beide faciliteiten te integreren in een landvorm waarbinnen alle gebouwen in een gemeenschappelijke vorm omvat worden, behoudt elk gebouw zijn eigenheid, maar toch worden alle noden van verschillende gebruikers gebundeld binnen een site. Verder laat de landvorm ook toekomstige uitbreidingen met een eigen vormentaal toe. Concreet omvat het complex momenteel het jeugdcentrum, een publiek plein en de brandweerkazerne. Grontmij en Venac stonden bij het hele bouwproces in voor de stabiliteit en technieken.

 

Materiaalgebruik

Het complex vormt niet enkel een samenhangend geheel door de wisselwerking tussen de landvorm en de architecturale uitwerking van de individuele gebouwen, maar ook door het materiaalgebruik. De landvorm wordt omhuld door een schil die bestaat uit transparante stalen roosters. Deze vormen zowel een functionele afsluiting als een visueel verbindend element dat integreert met het omliggende landschap door zijn schaal en transparantie. 

 

Duurzaamheid

Bij de bouw van het ASCO complex, werden er verschillende duurzame technieken toegepast. Concreet bestaat de landvorm uit laagenergie-gebouwen met duurzame technieken zoals een warmtepomp met beo-veld, lichtregeling met ledtechnologie en regenwaterrecuperatie. De platte daken van het complex bieden verder in de toekomst de mogelijkheid om fotovoltaïsche panelen te plaatsen.