Doorzoek volledige site
28 augustus 2015 | JEROEN SCHREURS

Speciale Cameo-steen voor Isala-klinieken in Zwolle

Het nieuw gebouwde Isala-ziekenhuis in het Nederlandse Zwolle is een innovatief, duurzaam en toekomstgericht topklinisch ziekenhuis van 108.000 m², gebouwd door het Amsterdamse architectenbureau Alberts & Van Huut. Dat bureau ontwierp al eerder spraakmakende gebouwen in de zorgsector. Voor dit project koppelden de architecten die ervaring aan de mensgerichte visie die de zorgsector typeert.

Vlinders en kleuren

Isala bestaat uit vier gebouwen die als vlinders zijn ontworpen. Het grote complex lijkt op het eerste zicht niet op een ziekenhuis, en dat is bewust. Voor veel mensen, en zeker kinderen, is de eerste opname in een ziekenhuis een heftige ervaring. Een gebouw dat intrigeert en warmte uitstraalt kan die negatieve emoties verzachten. De zachte kleuren, natuurlijke materialen en het vele groen rond de gebouwen geven het geheel een menselijk aspect. De architecten gebruikten ook de omgeving rondom Isala als inspiratiebron. Zo komen bijvoorbeeld het open landschap en de oude stadskern van Zwolle terug in het ontwerp. Ze combineerden ook baksteengevels met een coating van zink, koper en titanium.

 

Gevelstenen op maat

Voor enkele gevels zochten de architecten naar een baksteen met een regenboogeffect van zachte, maar uitgesproken kleuren.

 

Lees het vervolg van dit artikel op Careflash.be

GERELATEERDE DOSSIERS