Doorzoek volledige site
01 september 2015 | JEROEN SCHREURS

“Een ziekenhuis heeft niet als doel om massaal te hospitaliseren." Directeur Jan Valgaeren over het nieuwe Ziekenhuis Maas en Kempen.

Zo zal ziekenhuis Maas en Kempen er binnenkort uitzien.

De twee campussen van Ziekenhuis Maas en Kempen – in Maaseik en Bree – maken binnenkort plaats voor een gloednieuw gebouw in het westen van Maaseik. Het had er eigenlijk al in 2010 moeten staan, maar zo’n groot project realiseren is altijd een huzarenstukje. Careflash sprak met Jan Valgaeren, algemeen directeur van het ZMK, over de nakende verhuisbeweging en de invloed ervan op zijn organisatie.

Herman Reynders, de gouverneur van Limburg, zei bij de eerstesteenlegging dat hij bewondering had voor het volharden in dit dossier. Hoezo?

Jan Valgaeren: “Dit project heeft inderdaad een bewogen geschiedenis gehad. De beslissing dat deze regio een nieuw ziekenhuis zou krijgen ter vervanging van de twee huidige, bestaat al lang. Politiek gekibbel heeft het project echter op de lange baan geschoven. Toen het uiteindelijk toch tot een fusie tussen de twee campussen kwam, stak de ruimtelijke ordening stokken in de wielen: het ziekenhuis moest binnen het kleinstedelijk gebied liggen, maar wel in de richting van Bree. Dat noopte tot een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan, waar actiegroepen dan weer tegen protesteerden. Het hele project had kortom wat voeten in de aarde, maar we hebben gedreven volgehouden en kunnen nu fier een nieuw ziekenhuis aanbieden aan de gemeenschap.”

 

Met één campus in plaats van twee bespaar je op evidente zaken zoals het reduceren van dubbele functies en minder logistiek tussen de twee gebouwen. Zijn er ook terugverdieneffecten die minder voor de hand liggen?

Valgaeren: “Zeker. Op de campus van Bree hebben we bijvoorbeeld verplicht een tweede laboratorium om de materniteit te ondersteunen. Een bevalling kan je immers niet plannen, dus om die acute functie te vervullen moet er altijd een laborante aanwezig zijn voor bloedanalyses. Een ziekenhuis wordt ook pas erkend als er ook de klok rond een arts – die 200.000 tot 250.000 euro per jaar kost –  aanwezig is en inslaapt. We zijn verplicht om op elk campus een arts te plaatsen, ook al heeft het ziekenhuis in Bree geen spoedafdeling of afdeling intensieve zorgen. Die kost valt op een ééngemaakte campus weg.”

“Een ander voorbeeld is het dataverkeer. Het ICT-personeel bestuurt de servers vanuit Maaseik, met permanentie in Bree. We gebruiken daarvoor een klassieke lijn, want hier in het noorden van Limburg ligt nog geen glasvezelverbinding. Die lijn kan onderbroken zijn, wat een zwakte is voor ons ziekenhuis. Daarbovenop kost ze ons handenvol geld. Dat probleem is binnenkort ook van de baan.”

 

Hoe belangrijk is dat nieuwe gebouw in het totale financiële plaatje van het ziekenhuis?

Lees het vervolg van dit artikel op Careflash.be