Doorzoek volledige site
31 augustus 2015 | JEROEN SCHREURS

Licht en de zorg: twee handen op een buik

Kostenbeheer is essentieel om het zorgniveau te behouden. Óf te verbeteren. Patiënten hebben immers steeds hogere verwachtingen. Hoe beantwoordt een beleidsmaker in de zorg aan die behoefte? Met intelligente zorgverlichting. Het verlaagt kosten aanzienlijk terwijl het de ervaring van de patiënt én de werkomgeving verbetert.

Licht beïnvloedt ons op elk moment van de dag. Meer specifiek beïnvloedt het ons circadiaan ritme: een biologische klok die is afgestemd op de dag- en nachtcyclus. Onze hormoonhuishouding, en daarmee onze behoeften, gevoel, gedrag en welzijn, is ook onderhevig aan dat circadiaan ritme.

 

Bewezen meerwaarde voor patiënt en medewerker

Op zorgvlak levert de juiste verlichting een wetenschappelijk bewezen bijdrage aan de parameters slaap, comfort, gemoedstoestand en de lengte van het verblijf in een ziekenhuis of zorgorganisatie. Hierbij ligt de focus op de patiënt. Zij vormen de belangrijkste parameter van de geleverde zorgkwaliteit en zijn tevens de meest overtuigende ambassadeur. Maar ook medewerkers ervaren een duidelijke meerwaarde. Verbeterd concentratievermogen, verhoogde arbeidsproductiviteit, minder ziekteverzuim, lager foutpercentage en een wakkerder gevoel – denk hierbij aan nachtdiensten – zijn de belangrijkste voordelen.

 

Drastisch verlaagde energiekosten

Ziekenhuizen verbruiken over het algemeen twee keer zoveel energie per vierkante meter als een commercieel kantoorgebouw. Herman Daniëls: “De balans tussen zorgondersteunende verlichting en het verlagen van energieverbruik lijkt ver weg. Maar juist met de intelligente verlichting is die – met een en dezelfde investering – binnen handbereik. Wij schakelen via sensoren bijvoorbeeld zoveel mogelijk daglicht in, het beste licht dat er is voor de mens.”

 

De drie meest gestelde vragen uit de zorgsector

Intelligente verlichting in de zorg is dus iets om over na te denken als beleidsmaker. Waarschijnlijk roept het ook enkele vragen op. Herman Daniëls geeft antwoord op de drie aan Intellisol meestgestelde vragen uit de zorgsector.

  • Vraagt intelligente verlichting vergevorderde technologische verlichting?

 

Lees het vervolg van dit artikel op Careflash.be