Doorzoek volledige site
15 september 2015 | JORN TRUYEN

Project De Oude Kaars laat nieuwe wind waaien door Wijnegem

De appartementen variëren qua grootte van 1 tot 3 slaapkamers. Illustratie | De Architecten
De appartementen van De Oude Kaars bestaan uit de grijs-bruine paramentstenen Illustratie | De Architecten
De compacte volumes van De Oude Kaars resulteren in een ruime groene zone. Illustratie | De Architecten

Architectenbureau De Architecten nv wilde het heterogene karakter van de Merksemsebaan in Wijnegem veranderen met het project De Oude Kaars. Het project bestaat uit een 140-tal wooneenheden met als focus een groene omgeving. Studiebureau's Archimedes en Thirion Engineering gaven respectievelijk advies op vlak van stabiliteit en technieken. Scala Consultants deed dienst als studiebureau wat betreft akoestiek.

Kwalitatief en open

Het project bestaat uit gebouwen met een moderne vormgeving en de kwalitatieve appartementen richten zich op een breed publiek. Er zijn appartementen van verschillende grootte met 1 tot 3 slaapkamers, waarbij met een kleine tuin de nodige aandacht voor privacy hand in hand gaat met contact met het openbaar domein. Men streeft een minimale visuele impact op het straatbeeld na door een loodrechte inplanting van de gebouwen op de openbare weg. Tussen de compacte volumes zijn er open zones waardoor een naar eigen zeggen grote openheid en perspectiefwerking ontstaat. Ook wilt men de levendigheid benadrukken door middel van bouwvolumes zonder zichtbare voor- of achterzijde.

 

Gemeenschappelijke groene parkzone

Eén van de troeven van het project is het concept van wonen in een parkomgeving. Door een ondergrondse parkeergarage en beperkte privétuinen, creëert het bureau een kwaliteitsvolle gemeenschappelijke buitenruimte. Zo hebben alle bewoners zicht op groen, rust en privacy. Bovendien biedt dit ontwerp de mogelijkheid het volledige regenwaterbeheer op het eigen terrein te organiseren.

 

Materiaal en duurzaamheid

Om de gevels af te stemmen op die van de buurt, opteren de ontwerpers voor een combinatie van gevelmetselwerk, sierbeton en aluminium buitenschrijnwerk. De paramentsteen accentueert verder de dieptewerking en het volumespel van de gevels. Ook is er een akoestisch scherm aanwezig dat de visuele en akoestische hinder moet beperken. Wat betreft duurzaamheid zorgen de compacte volumes voor een beperkte footprint om zo een ruim groen park te realiseren. Verder voldoet het project aan het geldend E-peil door middel van doorgedreven isolatie, C+ ventilatie en terrassen als zonneweringen.