Doorzoek volledige site
12 september 2015 | KARI FEYS

Tentoonstelling 'Levensecht. De performantie van de Moderne Stad'

Chandigarh (India), een moderne woonwijk getransformeerd door de bewoners. Illustratie | Tom Avermaete
Brasilia centrum. Illustratie | Tom Avermaete
Casablanca. Illustratie | Tom Avermaete
Chandigarh: informele bewoning op het moderne secretariaatsgebouw ontworpen door Le Corbusier. Illustratie | Tom Avermaete

De tentoonstelling ‘Levensecht. De performantie van de moderne stad’ van het Vlaams Architecteninstituut herinterpreteert de moderne stad. Tom Avermaete, curator en hoogleraar aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft, onderwierp samen met zijn studenten iconische naoorlogse steden als Brasilia, Casablanca en Chandigarh aan een grondige analyse. Vijftig jaar geleden waren deze het prototype van een moderne samenleving, maar hoe goed waren de ontwerpen bestand tegen de tand des tijds? De tentoonstelling in deSingel heeft de hoopvolle boodschap dat goede architectuur in staat is haar eigen fundamenten te moderniseren. 

50 jaar 'moderne architectuur'

Aan het eind van de jaren 40 en het begin van de jaren 50 bouwden vooraanstaande architecten en stedenbouwkundigen compleet nieuwe steden volgens de principes van het naoorlogse modernisme. Deze steden golden als prototypes van het moderne leven en als ideale toonbeelden van de nieuwe collectiviteit. In vijftig jaar tijd is er ondertussen behoorlijk wat veranderd. De steden hebben bewezen zich keer op keer aan te kunnen passen aan wisselende noden en aspiraties. Ontwikkelaars, aannemers en bewoners hebben elk op hun beurt de geürbaniseerde omgeving telkens opnieuw naar hun hand gezet, zonder dat de steden hun moderne waarden en kwaliteiten verloren.

Levensecht

De tentoonstelling 'Levensecht' herinterpreteert de moderne stad en benadrukt het vermogen van de moderne architectuur om veranderingsprocessen toe te laten, zonder haar oorspronkelijke kwaliteiten te verliezen. Moderne gebouwen en hun bijhorende wijken worden hier niet voorgesteld als perfecte plaatjes, maar als performante en adaptieve infrastructuren. Ze zijn in staat om het wisselende individueel en collectief gebruik op te vangen en tegelijkertijd de moderne principes te bewaren. Curator Tom Avermaete geeft in deze tentoonstelling een overzicht van de meest tot de verbeelding sprekende steden en hoe deze zich gedurende vijftig jaar hebben ontwikkeld. 'Levensecht' omvat naast originele tekeningen en maquettes van iconische steden als Casablanca, Brasilia en Chandigarh ook een reeks grafieken die het resultaat zijn van een onderzoek door architectuurstudenten aan de TU Delft. Op de tentoonstelling zijn bovendien foto's en films te zien die bewijzen dat ook hedendaagse fotografen en filmmakers zich nog inspireren op deze iconen van het moderne urbanisme.

Vernissage

Op vrijdag 25 september vindt de vernissage plaats en is er een openingslezing om 20u in de Blauwe Zaal met bijdrages van curator Tom Avermaete, architectuurhistoricus Maristella Casciato en scenograaf Laurens Bekemans (BC Architects & Studies). De toegang is gratis, maar op voorhand inschrijven is verplicht.

Praktisch

De tentoonstelling 'Levensecht' loopt van zaterdag 25 september 2015 tot zondag 10 januari 2016 in deSingel Internationale Kunstcampus. deSingel is open van woensdag tot en met donderdag van 14u tot 18u en tijdens avondvoorstellingen. De toegangsprijs bedraagt €5. Geïnteresseerden kunnen ook deelnemen aan rondleidingen in de tentoonstelling op zondag 11 oktober en 13 december om 14u. De kostprijs hiervan is €5. Op voorhand reserveren is verplicht. Een groepsrondleiding op afspraak met een maximum van twintig personen is ook mogelijk voor €60.